szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenőrzések és a próbavásárlások során is az ügyek harmadában talált problémákat a fogyasztóvédelem. A megvizsgált fényfüzérek közt alig akadt, amelyik biztonságos volt.

November közepén kezdődött és december végéig tart az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozata, amelynek keretében eddig 835 üzletet ellenőriztek. A jogsértések aránya 34 százalék volt, 830 próbavásárlást végeztek, 28 százalékot tett ki a kifogásolási arány, országosan pedig 8 millió forint bírságot szabtak ki.

Az ületek és adventi vásárok ellenőrzésekor figyelik az ár feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, a nyugtaadást, a panaszügyintézésről szóló tájékoztatást. A tipikus hibák egyike az, hogy belemérik a csomagolóanyagot is a termék tömegébe, de előfordult az is, hogy a terméket magasabb áron értékesítették a meghirdetett akciós árnál.

A fényfüzérek termékbiztonságát az üzletekben és a vámosokkal együttműködve a határokon is ellenőrzik. 

Eddig 64 fajta fényfüzért ellenőriztek, amelyek közül mindössze 8 féle volt biztonságos, a többit levetették a polcokról.

Összesen nagyjából 150 ezer veszélyes fényfüzért vontak ki a kereskedelemből, illetve nem engedtek behozni az országba (a részletes vizsgálati eredményeket itt találja).

A vizsgálatok eredményeiről beszámoló Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára azt is elmondta, hogy az online kereskedelem egyre népszerűbb értékesítési csatorna. 2017 óta 2300 webáruházat ellenőriztek és ezer próbavásárlást végeztek a fogyasztóvédők. A webáruházak jogsértései a korábbi évek átlagos 54 százalékához képest 2019-ben 17 százalékra csökkent.

Domokos Péter, a Budapest Főváros Kormányhivatala igazgatója elmondta, hogy a fővárosban a karácsonyi fogyasztóvédelmi akció során 52 egységet ellenőriztek eddig, 37 egység esetében nem éltek kifogással a fogyasztóvédők, 9 esetben a helyszínen pótoltatták a hiányosságokat, 6 esetben indítottak eljárást.

Vészjelzés a fogyasztóvédőktől: ejtőernyősök jönnek a szakemberek helyére

Nem tartozik a népszerű foglalkozások közé a békéltetőtestületi tagság. Tolna megyében biztosan nem, hiszen ott újabb pályázatot kellett kiírni a helyi kereskedelmi és iparkamara mellett működő, 2020 januárjától gyökeresen megújítandó békéltetőtestület leendő tagjai és elnöke számára. Ahhoz ugyanis, hogy a testület felálljon, legalább öt jelentkező szükséges, márpedig Tolnában lasszóval is csak négyet tudtak fogni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe