szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szolgáltatószektor nagyon gyorsan le tud állni, ha az emberek megijednek és otthon maradnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai és német kötvények hozama 3-4 hónapos mélypontra esett, komolyan zuhannak a tőzsdék is – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő a koronavírus okozta félelmekről, amik már a tőkepiaci mozgásokat is befolyásolják. Zsiday szerint a félelem alapja nagyjából az, hogy a vírus, vagy akárcsak a vírus körüli pánik is totális satuféket tud nyomni nemcsak a kínai, hanem a világgazdaságnak is.

A szakember szerint nemcsak önmagában a vírus, de már az attól való félelem is nagyon gyors recessziót tud generálni. Példának a kínai turizmust hozta fel, ami pillanatok alatt összeomlott, hiszen leállították az utazási irodák összes szervezett kül- és belföldi útját. Vajon mennyi ideg tartható ez fenn anélkül, hogy be ne csődölne pár utazási iroda? – teszi fel a kérdést.

Zsiday Viktor úgy látja, a fejlett világ gazdaságának 70-80 százaléka a szolgáltatószektor, amely drasztikus sebességgel tud leállni, ha megijednek az emberek és otthon maradnak, bezárkóznak. Ez az a félelem, ami most a piacokat mozgatja, a befektetők elképzelhetőnek tartanak egy gyorsan bekövetkező recessziót és ezért esnek a tőzsdék, az olaj, a réz.

Mindez a szakértő szerint szorosan kapcsolódik a forint árfolyamához is: ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor nyilván a korábbiaknak megfelelően a globális problémákat ismét a forint árfolyamának elengedésével kezelheti a jegybank.

Kínában a koronavírusban fertőzöttek száma hétfő estig elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig 2714 esetet tartottak nyilván, míg a második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy nyolc magyar van Kínában.

Közülük hatan Vuhan városában, ahonnan a vírus indult, ketten Hupej tartomány más részén. Ebből a nyolc emberből hét magyar azt kérte, menekítsék ki őket Kínából. Ebből a hétből öten a lezárt Vuhan városban vannak, ketten máshol.

Koronavírus: hét magyar kérte, menekítsék ki őket Kínából

Azonban egyelőre a kínaiak nem engedélyezték a segítő francia gép berepülését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!