szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vállalkozói terhek csökkentését és hiteltörlesztési moratóriumot rendel el a kormány – erről beszélt Orbán Viktor a második nekifutásra közölt Facebook-videóban.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Szerda reggeli adatok szerint 58 koronavírussal fertőzött ember van Magyarországon. Orbán Viktor sajtófőnöke azt közölte: a miniszterelnök délután háromkor rendkívüli bejelentést tesz a védekezésről a Facebook-oldalán. A videó meg is jelent, de először egyáltalán nem volt hangja, az M1 szerint a hatalmas terhelés miatt.

A miniszterelnök a Karmelita kolostor erkélyén húsbavágónak nevezte a döntéseket. Mint mondta, az eltelt hét napban megszervezték Magyarország kollektív önvédelmét, azóta is mindenki 24 órában dolgozik.

A kormányülésen gazdasági kérdésekkel foglalkoztak, mert a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett ezek is fontosak. A világjárvány Orbán szerint ugyanis a munkát is veszélyezteti, ezért olyan kérdésekről döntött a kormány, amelyektől azt várják, hogy a döntésekkel meg tudják védeni a munkahelyeket. Orbán kiemelte: ezek az első lépések, amelyeket továbbiak követnek a közeljövőben, "szinte minden nap".

Az első lépések a következők:

  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik. Ezt javasolta a Magyar Nemzeti Bank.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbítják.
  • A holnaptól (március 19-től) felvett fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják. Ezt szintén a jegybank javasolta, azzal a céllal, hogy áthidaló kölcsönhöz juthassanak a magánemberek és a vállalkozások az átmeneti nehézségek leküzdése érdekében.

Néhány szektor súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája. Ebben a körben

  • a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét elengedik,
  • a munkavállalók járulékát csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig.
  • A kata szerint adózó taxisok átalányadófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik.
  • A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését elengedik, szintén június 30-ig.
  • Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

Döntéseket hozott a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a munkaadó és munkavállaló meg tudjon egyezni egymással. Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat csütörtökön ismerhetik meg.

A forint, amely a szerdát újabb történelmi mélyponttal indította, a bejelentés után újra gyors tempóban kezdett gyengülni: a 350 forint körüli euróár 16 óra után a 354 forintot közelíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: Lezárják Magyarország határait

Drasztikus korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben: az ország lezárja a határait, csak magyarok léphetnek be, éjféltől betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.