szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy milyen adófizetési kötelezettségeik vannak azoknak, akiket egy külföldi cég alkalmaz, de valamiért a saját hazájukban kell home office-ba menniük. A járvány miatt most sokaknál időszerű lett a kérdés – a tudnivalókat az Adózóna foglalta össze.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Annak a magánszemélynek, aki nem Magyarországon dolgozik, de most itt maradt home office-ban, előbb vagy utóbb foglalkoznia kell az adó- és társadalombiztosítási kötelezettséggel, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének feltérképezésével. Az Adózóna egy olyan ember példáján mutatta be a helyzetet, aki Ausztriában áll munkaviszonyban, családja Magyarországon él, ő maga rendszeresen minden hétvégén hazalátogat. Így volt ez a vészhelyzet kihirdetése előtt is és most is, azzal a különbséggel, hogy most heteken át dolgozik Magyarországon home office-ban, sőt az sem zárható ki, hogy hónapokon keresztül nem tud visszamenni a munkahelyére Ausztriába. Magyar állampolgár, Magyarországon állandó lakóhelyén családjával együtt él, emiatt magyar adóügyi illetőségűnek minősül.

Ez azért fontos információ, mert a fizetés, amelyet egy magyar illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak Magyarországon adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik államban végzi.

Ha a munkát Ausztriában végzi, akkor ott kell adóznia, csakhogy ha márciustól májusig Magyarországon kell dolgoznia, akkor magyar szja-előleg-fizetési kötelezettsége is keletkezik. A gyakorlatban az adóelőleg-fizetés nem valószínű, hogy megvalósul, mivel egy ilyen vészhelyzetben nem az adózási szabályok lesznek a legfontosabbak. Viszont év végén ügyelni kell arra, hogy a magyar adóbevallás elkészítésekor ezek a jövedelmek szerepeljenek a magyar adóbevallásban, és ha véletlen Ausztriában is levonták, akkor azt visszaigényelje.

Az EU-ban érvényes szabályozás szerint egy személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. A magyar jog akkor alkalmazandó, ha a lakóhely Magyarországon található és a munkavállaló tevékenységének jelentős részét Magyarországon végzi. Jelentős a tevékenység, ha a munkavállaló belföldön folytatott tevékenységéhez köthető munkaidő, vagy munkabér az előző és a következő egy évet összesítve eléri az összes munkaidő, illetve munkabér (díjazás) 25 százalékát.

Az általános forgalmi adó és más adószabályok gyakorlati alkalmazásához segítséget nyújt a HVG Adó 2020 adószakértők közreműködésével készített különszáma.

A HVG Adó 2020 kiadványát ide kattintva is megrendelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!