szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Több száz milliárd fontra van szüksége a brit gazdaságnak, hogy legyűrje a járvány hatásait, a jegybank ebben próbál segíteni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Bank of England a brit éves GDP 9 százalékának megfelelő összeget öntött már rá a gazdaságra, hogy kezeljék a koronavírus okozta károkat. Most azt is közölte a brit jegybank monetáris tanácsa, hogy „kész még tovább bővíteni likviditáspótló mennyiségi enyhítési keretét, ha az új koronavírus okozta járvány piaci hatásai miatt ez szükségessé válik”.

A testület az előző két, soron kívüli ülésen két lépésben rekordalacsony 0,1 százalékra csökkentette az irányadó kamatot – ezt most ezen a szinten hagyták –, és 200 milliárd fonttal megnövelte, azaz a korábbi több mint másfélszeresére, összesen 645 milliárd fontra emelte a a mennyiségi enyhítési keretét. Ebből a 250 ezer milliárd forintnak megfelelő pénzből brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől fontkötvényeket vásárolhat.

A döntés indoklásában arról írtak: rövid távon a munkanélküliség okozhat súlyos problémákat, sok cég a leállás mellett fog dönteni, és egyre nagyobb az esély, hogy a járvány hosszú távon rombolja az ország gazdasági teljesítményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!