szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán azt ígérte, az akcióterv eredményeképpen mindenkinek lesz munkája. A miniszterelnök csak kéri, hogy mindenki viseljen maszkot, de nem tudja kötelezettségként előírni, mert nem tudja garantálni, hogy azt az emberek meg tudják vásárolni a patikában.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Április 6-án vagy 7-én Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét fogja bemutatni a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök egy azonnali kérdésre válaszolva a Parlamentben.

Azt mondta, "sok minden van a fejükben", de itt számokról, komoly tételekről van szó, ezért erről egyben adna majd tájékoztatást. Az akcióterven Palkovics László miniszter vezetésével dolgoznak.

A gazdasági akcióterv eredményeképpen mindenkinek lesz munkája.

A kormány tartja az eddigi irányt, "munkán keresztül segíti az embereket jövedelemhez és megélni is."

A miniszterelnök hétfő délelőtt tett közzé egy videót, amelyen gazdasági vezetőkkel egyeztetett. A miniszterelnök által a videón elmondottakból három dolog derül ki: a 2020-es költségvetést eltérítik, a 2021-es költségvetés a 2020-as folytatása lesz, illetve elmondta azt is, a kormány gazdaságújraindító csomagot akar összeállítani.

Azt viszont a parlamentben Tordai Bence párbeszédes képviselő kérdésére elmondta, az alapjövedelmet nem támogatja (a Párbeszéd ezt, illetve azt vetette fel, a munkájukat elvesztő emberek kapják meg a jövedelmük 80 százalékát.) "Minden vitára emlékszem, ami erről szól, kell-e adni mindenféle teljesítmény nélkül a magyar embereknek 100 ezer forintot, és további 50 ezret gyerekenként. Minden magyar ember ki tudja számolni, hogy ez mibe kerül, hova kerül-e és hogy jó lenne-e." Ezért szerinte azt kell megcélozni, hogy az embereknek legyen munkája és tisztességes bére.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, eddig 225 milliárd forintot költöttek védekezési felszerelésekre, felkészülésre, járványkórház építésére.

A járvány miatt van 15 elhunyt - öt nő, tíz férfi -, átlagéletkoruk 72 év. Van 447 regisztrált fertőzött, 16 közülük súlyosan beteg, van 103 kezelésre nem szoruló, de igazoltan fertőzött ember és van 279 tünetmentes hordozó. Az ellátásukhoz szükséges kórházi kapacitásokat "hadrendbe állítottuk" - tette hozzá.

Lukács László György jobbikos politikus is egészségügyi kérdéseket tett fel Orbánnak. Azt mondja, a matematikai modellek jól el tudják mondani, hogyan alakul a fertőzöttek száma, hányan lesznek súlyosan betegek. Azt kérdezi, mikor tetőzhet a járvány - kérdésében utal arra, a lélegeztetőgép-kapacitás számításai szerint egy április csúcs esetében lenne elég -, számol-e a kormány azzal, hogy magyar egészségügyi dolgozó hal bele koronavírusba. Azt is megkérdezi, előre tudják-e hozni az egészségügyi dolgozók béremelését.

Orbán Viktor a béremelésre április 6-7-én válaszolna. Az első két kérdésre nem tud megnyugtató választ adni. Három munkacsoportot figyel, ők készítik az előrejelzéseket. Klinikai-járványelemző munkacsoport, matematikai modellekkel dolgozó munkacsoport és járványügyi hatósági munkacsoport is van, ők készítik az elemzéseket, amelyek még nem vágtak egybe. Úgyhogy Orbán úgy hoz döntést, hogy igyekszik a terjedést lassítani. Annál kisebb lesz a legnagyobb ponton a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren. Azon dolgozik, hogy a kórházi rendszer kibírja a nyomást. Az orvosok megbetegedésével számolni kell, nemzetközi adatokat ismer, nem hiszi, hogy nálunk ez jelentősen térne el ettől. Szerinte itthoni orvos nem fog meghalni, mert nem engednek 65 évnél idősebbet dolgozni, a kieső orvosok, ápolók helyére rezidensek állnak majd be.

Lukács visszakérdez, mégis mivel kell számolnia az embereknek, meddig tarthat a járvány. A Jobbik azt szeretné, kötelezzék az embereket maszkviselésre. Orbán azt mondja, tudna ilyen javaslatot támogatni, csak a kérdés, lenne-e foganatja. Ugyan van, ahol van ilyen előírás, de maszk nincs, mert az a kórházaknak kell. Minden eszközt, ami rendelkezésre áll, a kórházakba halmozzák fel, hogy ki tudják védeni a terhelést. Magánszemély vásárolhat magának maszkot, vagy készít otthon, mint ahogy ő is tette.

Nem tudja garantálni, hogy lesz annyi maszk, hogy meg tudják venni a magyarok a patikában. Tehát kéri, hogy viseljenek maszkot, de kötelezettségként nem tudja előírni azt.

A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra arra kíváncsi, megteremti-e a kormány a lehetőségét annak, hogy ingyen telefonálhassanak a nyugdíjasok, hogy a kapcsolattartás a szeretteikkel ne legyen pénzkérdés. A miniszterelnök azt mondta, neki is szemet szúrt, és ha van tekintélye, igyekszik latba vetni, hogy az online térben kibontakozó idősellenes hangulatnak legyen vége. Ez a hangulat rossz érzést kelt benne.

A telekommunikációs cégek külföldi tulajdonban vannak, őket nem kötelezheti ingyenes szolgáltatásra, de dolgoznak azon, hogy az időseknek minél olcsóbb legyen a telefonálás.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő azt kérdezi, az önkormányzatok kapnak-e plusz támogatást a többletfeladataikra. A kormány ugyanis kötelezte az önkormányzatok az arra rászoruló idősek ellátására, segítésére. A miniszterelnök erre azt mondja, a ma meghozott veszélyhelyzeti felhatalmazás eredményeképp napokon belül újragondolják a költségvetést.

Jobban eltérnek majd az idei költségvetéstől, mint azt sokan gondolják. A 20-as része az önkormányzatok is. Amilyen átalakítást végeznek az államnál, olyan átalakítást várnak az önkormányzatoktól is.

"Van az operett, meg van az élet" - ezt tudja mondani az alapjövedelemre. Segély alapú gazdaság, külföldi hitelfelvétel nem lesz.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Milliós büntetést kapott a Honvéd és a Mezőkövesd a kupadöntő után

Milliós büntetést kapott a Honvéd és a Mezőkövesd a kupadöntő után

Kisebb súllyal születnek a csecsemők gáz- és olajkutak közelében

Kisebb súllyal születnek a csecsemők gáz- és olajkutak közelében

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország