szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ennyit arról, hogy a világ 2019-ben már készült a válságra.

1917 milliárd dollár: ennyi volt tavaly a fegyverbiznisz összértéke – állapította meg a Stockholmi Békekutató Intézet. Egy év alatt ez 3,6%-os emelkedést jelent. A hidegháború vége óta nem mértek ilyen jelentős növekedést! Miért?

Az élen Trump elnök járt

Az Egyesült Államok évtizedek óta messze az első a hadi kiadások terén, de Donald Trump elnöksége idején a korábbinál jóval több pénzt kapott az amerikai államtól. Ezenkívül Trump mint a fegyverbiznisz első számú eladója mindenkit amerikai fegyverek vásárlására biztatott, vagy épp kényszerített. A NATO-tagállamokkal közölte: csakis akkor számíthatnak az USA védelmére, ha teljesítik a vállalásukat, és a GDP 2%-át minden évben katonai célokra fordítják. Szinte egyetlen európai NATO-tagállam sem teljesíti vállalását, de gyors ütemben növeli a fegyvervásárlást. Amerikától vagy mástól: Magyarország például Németország legnagyobb fegyvervásárlója lett szépen csendben.

A kínaiak sem akarnak lemaradni

Teng Hsziao-ping arra alapozta Kína reformterveit, hogy elsősorban a gazdaságot fejlesztik és a hadsereg csak azt követően kap jelentős összegeket, hogy az USA-val egyenrangú nagyhatalommá váltak. Hszi Csin-ping elnök úgy döntött: immár elérkezett ez az idő, és megkezdte a fegyveres erők korszerűsítését – hatalmas összegeket költve rájuk.

Míg az amerikaiak 732 milliárd dollárt költöttek tavaly katonai célokra, addig a kínaiak 261 milliárd dollárral szerezték meg a második helyet. Persze ezekkel a számokkal óvatosan kell bánni, mert a katonai kiadások ügyében az őszinteség sehol sem mondható általánosnak.

Különösen így van ez Oroszország esetében, amely a szovjet időkben hivatalosan csak a nemzeti jövedelem 6%-át költötte katonai célokra, miközben a valóságban ez meghaladta a kétharmadot is a hidegháború idején. A Szovjetunió, illetve Oroszország sokáig a második helyen állt az USA mögött, de pénz hiányában a kínaiak leszorították az oroszokat innen. Az olajválság pedig azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyinnak a jövőben igencsak mérsékelnie kell katonai kiadásait. Ugyanez a helyzet Szaúd-Arábia esetében is, mely szintén az első ötben szerepel a katonai kiadások terén. Az ország az amerikai fegyverek legnagyobb vásárlója: Trump elnök első ottani útja során 150 milliárd dollár értékű fegyvert adott el a sivatagi királyságnak.

A legdinamikusabb növekedést India mutatta fel: 7%-os növekedéssel India hadi kiadása 71 milliárd dollárra emelkedett. Narendra Modi miniszterelnök nagyhatalmi álmokat dédelget: szövetséget kötött Donald Trumppal Kína ellen. Míg korábban India orosz fegyvereket vásárolt elsősorban, Trump nyomására megkezdték amerikai fegyverek beszerzését. A barátság olyan nagy, hogy Narendra Modi részt vett Trump választási nagygyűlésén Houstonban, míg az amerikai elnök Indiában kampányolt Modi mellett.

Vita Európában a fegyverkezésről

Míg a franciák amellett vannak, hogy az európai hadseregeket európai fegyverekkel kell elsősorban ellátni, addig más uniós államok kizárólag az Egyesült Államokra támaszkodnak. Ide tartoznak a balti államok és Lengyelország, melyek Oroszországtól tartva csakis az Egyesült Államokban látják biztonságuk garanciáját. Ezért hatalmas összegeket költenek amerikai fegyverekre. Ugyanezen az úton jár Románia, melyet a NATO szakértők Lengyelország mellett térségünk kulcsországának tekintenek. A lengyelek és a románok több milliárd dolláros fegyvervásárlásokkal próbálják megőrizni Trump barátságát, mert tudják: Washingtonban ezt értékelik elsősorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában