szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az áprilisi számokat közölte a KSH.

Áprilisban a kivitel volumene 35, a behozatalé 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy a külkereskedelmi hiány 561 millió euró volt, az egyenleg 790 millió euróval romlott a 2019. áprilisihoz mérten.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 2,6, kivitelben 6,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 4,2 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 11, a dollárral szemben 15 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2019. áprilisi áron számított kivitele 49, behozatala 35 százalékkal csökkent. A közúti járművek importja csaknem harmadára, exportja ötödére esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozott termékek exportvolumene 19, importja 9 százalékkal lett kevesebb. Az energiahordozók exportvolumene 7,3, importvolumene 23 százalékkal visszaesett, ami mindkét oldal esetében a kőolaj és kőolajtermékek, ezen kívül importban még a természetes és mesterséges gáz forgalomváltozásával magyarázható. Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2, behozatalé 13 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali csökkenést a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte. A COVID-19-járvány hatására felvásárlási láz alakult ki, megnőtt a kereslet a zöldségfélék és gyümölcsök iránt.

2020. január-áprilisban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,3 milliárd eurót tett ki, 738 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az adatok visszaigazolják az elérhető elemzéseket, amelyek mind azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány legdurvábban éppen március végétől és április első három hetében érintette a magyar gazdaságot, ezt követően várhatóan már javulhatott a helyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!