szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A változó kamatozású lakáshiteleknél lesz érezhető, hogy a jegybank csökkentette az alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank egy hete 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél a Bankmonitor.hu számításai szerint. Mint írták, egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint összegű forintosított devizahitel törlesztőrészlete a kamatvágás miatt akár 2-3 százalékkal is csökkenhet.

A jegybanki alapkamat csökkenése igen gyorsan beépült a rövid futamidejű hozamokba, így a BUBOR – az a kamat, amelyen az egyes bankok rövid futamidőre kölcsönt nyújtanak egymásnak – értéke is csökkent. Márpedig a BUBOR szolgál a változó kamatozású lakáshitelek referencia mutatójaként, módosulása közvetlenül beépül kamatfordulókor a kölcsön kamatába.

A meglévő hitelállomány jelentős része változó kamatozású a lap szerint, ami annak is köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltáskor 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúvá alakították át. Emiatt a BUBOR változása igen gyorsan megjelenhet számos hitel kamatában és havi törlesztőjében.

Az új igénylésű, változó kamatozású lakáshitelek kamata is csökkenni fog várhatóan augusztustól a Bankmonitor szerint, amennyiben a bankok nem módosítanak a kamatfeláron. Jelenleg azonban nagyon kevesen kérnek változó kamatozású lakáshitelt – az igénylők kevesebb, mint 1 százaléka –, így a kamatcsökkenés hatása nem fogja érdemben befolyásolni az új hitelkihelyezéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor / Fülöp Norbert Vállalkozás

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Csökkentette nemrég a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve hatással van a személyi kölcsönök árazására is. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, hogy miként változtak egy ugyanakkora hitel havi törlesztői, illetve mire kell nagyon odafigyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a bankok ajánlatait.

Bankmonitor.hu / Argyelán József Gazdaság

Mi történik a hitelekkel most, hogy az alapkamat 0,6 százalékra csökkent?

A jegybank július 22-től 0,6 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Ezen lépését az MNB már előre bejelentette, így az elemzőket nem érte váratlanul. Ugyanakkor a jegybank kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy ezúttal a csökkenést a hosszú hozamoknál is mindenképpen érvényesíteni szeretnék: éppen ezért az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy mi fog történni a hosszú kamatperiódusú hitelek kondícióival, melyekre az előző kamatvágás csak minimális hatással volt.

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

A Mercedes szupermodern lágyhibrid benzinmotorját is kinyírta a CO2-kvóta

A Mercedes szupermodern lágyhibrid benzinmotorját is kinyírta a CO2-kvóta