szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vannak munkahelyek, ahol a dolgozók beszélgetnek a fizetésükről, máshol nem kerül ez szóba, de az is megesik, hogy a munkaszerződés tiltja, hogy el lehessen árulni, ki mennyit keres. Az Adózóna ennek a jogi tudnivalóit foglalta össze.

Mivel nincs sem kifejezett törvényi rendelkezés, sem egységes, kimunkált bírói gyakorlat a fizetés nyilvánosságáról, a Munka törvénykönyve általános magatartási követelményei hívhatók segítségül, ha meg akarjuk érteni, megtiltható-e, hogy a dolgozók elárulják, mennyit keresnek – írja az Adózóna. A munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, és köteles a tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. A munkabér számíthat üzleti titoknak, de nem annyira egyszerű a helyzet, hogy rögtön azt mondjuk, tilos elárulni.

Vizsgálni kell ugyanis a jogosult oldalát is. Egy eseti bírói döntés már kimondta, hogy a munkavállalók „bérezése, bónuszaik, cafetériájuk vonatkozásában maguk is titokgazdának minősülnek, tehát a saját magukra vonatkozó adatok vonatkozásában nem tekinthetők jogosulatlan személyeknek”. Ez alapján a munkavállaló a saját munkabérére vonatkozó információval szabadon rendelkezhet, így azt akár nyilvánosságra is hozhatja.

Kérdés azonban, hogy a munkabér felfedésével sérül-e a munkáltató jogos gazdasági érdeke. Az Adózóna szakértője szerint általában véve nem tiltható meg, hogy a dolgozó a munkabérére vonatkozó információt egyedi esetekben más tudomására hozza. Ehhez azonban szükséges egy olyan konkrét dolgozói érdek, amely legitimálja ezt. Azonban az is szabályos, ha a munkaszerződésben vagy akár egy szabályzatban megtiltják, hogy bárki is elmondja, mennyit keres.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla