szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milliárdost fogott a NAV, Mark Zuckerberg belépett a dollár-százmilliárdosok klubjába, a Mészáros család nyomozócéget gründolt. A BKK belefutott egy eljárási hibába a Lánchíd-tenderrel, és kiderült, hogy tavaly veszteséges volt az e-jegy miatt. A kormány nagy tételben vett lélegeztető gépeket, ezért furcsa módon drágábban – a pontos számokat későbbre ígérik. Ez történt a héten a gazdaságban.

Mark Zuckerberg vagyona átlépte a 100 milliárd dollárt. A 36 éves Facebook-alapító (Jeff Bezos és Bill Gates után) a harmadik, akinek sikerült elérni ezt a szintet. Az utolsó lökést az adta meg a techmilliárdosnak, hogy a cég részvényeinek értéke emelkedett, amikor bejelentették, hogy előrukkoltak a TikTok applikáció riválisával, az Instagram új funkciójával, a Reels-szel. A kínai TikTok körül nemrég alakult botrány, és lehet, hogy betilják az USA-ban. Zuckerbeg egyébként a Facebook-részvények 13 százalékával rendelkezik és ezek értéke 6 százalékot emelkedett a befektetők optimizmusa nyomán.

Mark Zuckerberg
©

A magyar Mark Zuckerberg, Mészáros Lőrinc (nem olyan gazdag – még, de ütemesebben gazdagodik nála) és felesége közös cége, a Talentis Group új vállalatot alapított, a Talentis Protect Zrt.-t. A cég fő tevékenysége biztonsági rendszer szolgáltatása, de foglalkoznak nyomozással, személybiztonsági tevékenységgel, építményüzemeltetéssel és ipari takarítással is, de még üzletviteli tanácsokat is adhatnak a céges papírok szerint. A Talentis Protect igazgatósági tagjai a felcsúti oligarcha gyerekei, Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc.

Mi után fog nyomozni Mészárosék cége?

Kocsis Máté sem panaszkodhat, a politikus és családja rekordösszegű pénzt, 51 millió forintot vett ki az általuk vezetett Hobby Key Kft.-ből tavaly. Nem volt rossz időszaka az idén indult sportcsatornának, az Arena4-nek sem, ők a MotoGP után a NFL közvetítési jogainak megszerzésével robbantak be a köztudatba.

Velük szemben nem örülhet egy magyar milliárdos. A férfi elfogásáról a NAV egy közleményben tájékoztatott péntek délelőtt, de július 30-án tartóztatták le. Több forrásból származó információink szerint K. Ferencről van szó. A vád szerint a vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A NAV szerint az üzletember az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.

Szintén nem volt jó hete I. János Károly volt spanyol királynak, akinek ponyvaregénybe illő menekülése mögött nagyon súlyos korrupciós ügy bújik meg. Tíz éve valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy az 1975-ben Franco diktátor halála után mindössze két nappal, 37 évesen trónra került, valamikor Európa legnépszerűbb uralkodójának számító I. János Károly időskorára újból menekülni kényszerül hazájából. Aztán egy 2012-es baleset mindent megváltoztatott: a király csípőcsontját törte, miután elesett. Az igazi gondnak azonban nem az bizonyult, hogy emiatt protézist kellett behelyezni a királynak, hanem hogy kiderült: a baleset egy botswanai elefántvadász-szafarin érte az uralkodót, ahová egy német arisztokrata üzletasszony Corinna Larsen (asszonynevén zu Say-Wittgenstein) kísérte el.

I. János Károly
©

Ugyancsak nem örülhetnek a budapesti önkormányzati tömegközlekedési cégek, mind a BKK, mind a BKV veszteséget jelentett 2019-re – pedig az még járványmentes békeév volt. A BKK beszámolójában olvasható indoklás szerint „a veszteség alapvetően két tényező következménye: egyrészt a kudarcba fulladt e-jegyrendszer veszteségéből 6,1 milliárd forint 2019-ben került elszámolásra, másrészt a fővárosi közgyűlés a BKK számára csak 10,4 milliárd forint kompenzációt hagyott jóvá”. A BKV (a BKK fő szolgáltatója) 3,8 milliárd forintos mínuszban zárta az évet. Ráadásul a közszolgáltatási tevékenységen (vagyis a közösségi közlekedési szolgáltatáson) ennél nagyobb, 4,5 milliárdos veszteséget ért el. Amit némileg szépített az egyéb tevékenységek 635 millió forintos nyeresége.

Ki tehet az e-jegyrendszer kudarcáról?

Folyamatos bevételi rekordok után a koronavírus-járvány miatt mélyponton vannak a budapesti fürdők, az előző évi forgalom 40 százaléka lehet csak az idei, ami 3-4 milliárdos veszteséget jelent – nyilatkozta Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. új vezérigazgatója. Az elmúlt években 20 milliárd forint értékű beruházást önerőből finanszírozó cégnél a likviditásmenedzselés lett volna az év kihívása a Covid-19 nélkül is. A cég nehéz helyzete miatt a Király fürdő felújítása is elmarad.

A járvány egyébként a teljes magyar gazdaságban érezteti hatását. Idén júniusban az ipari termelés a nyers adat szerint 7,8, a munkanaphatástól megtisztítva 12,2 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest – számolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez némi javulás a korábbi két hónap adataihoz képest: áprilisban 36,8, májusban 27,8 százalékos volt a visszaesés.

Bár a jogszabályok nem teszik lehetővé építési beruházások közbeszerzéseinél a jelentkezők 8 évnél régebbi referenciamunkáinak figyelembevételét, a BKK mégis 10 éves referenciaidővel írta meg a Lánchíd-tendert. A Közbeszerzési Hatóság ezért a kiírás módosítására szólította fel a BKK-t, mielőtt az megjelent volna. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a 8 éves limit korlátozza a versenyt, és arra utalt, a szabályozás „Mészáros Lőrincet” hozza helyzetbe. A BKK igazgatósága még aznap döntött a kiírás módosításáról. Egyébként decemberben lesz 9 éve, hogy véget ért az utolsó nagy fővárosi munka, a Margit híd felújítása, amit a Simicska-féle Közgép, a Strabag és az A-Híd csináltak.

©

Nem volt fennakadás egy másik versenyen: a tápiószecsői Hisztéria cukrászda Curiositas nevű tortája lett az idei év Magyarország Tortája – jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetése a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen kiosztották az év cukormentes tortájának járó díjat is, az Egy Csepp Figyelem alapítvánnyal közös elismerést idén a pilisszentiváni JÓkenyér pékség és cukrászat Szentivánéji álom fantázianevű alkotása nyerte.

Ki nyeri majd a Lánchíd-tendert?

A hét képe: Három új rovarhotelt helyezett ki Budapesten a Főkert

©

A járvány miatt a kormány 10 ezer lélegezető gépet (illetve légzéssegítő gépet) vásárolt. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a pontos vételárat nem árulta el Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő kérdésére, ugyanakkor azt közölte, hogy "ebben az esetben szokatlan, de logikus módon a mennyiség nem árcsökkentő, hanem árnövelő hatással bírt. Ez egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap a Kormányinfón azt mondta, hogy azokat a gépeket, amikre nincs szükség, könnyen el lehet majd adni, de nem az a mérce, hogy nyerjen rajtuk az állam. Mivel közpénzekről van szó, az elszámolást ígérete szerint majd nyilvánosságra fogják hozni.

Nyilvánosságra hozza a kormány a lélegeztetőgépek elszámolását?

Uniós szabályozás miatt jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken. A mosógépek és hűtők 90 százaléka 2017-ben már valamely pluszos "A" kategóriába tartozott, ezért a korábbi jelölés alapján egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

Megérkeztek azonban az első vizsgálatok eredményei a rejtélyes botswanai tömeges elefántpusztulásról. Cyril Taolo, a helyi élővilágért és parkokért felelős hivatal vezetője nyilatkozta, hogy a pangó vizekben lévő baktériumok képesek mérget termelni. Bár még nem 100 százalékosan biztosak az eredményben, nagy valószínűséggel ezek a természetes toxinok a felelősek.

©

Új császárpingvin-kolóniákat fedeztek fel az Antarktiszon műholdas felvételek és némi ürülék segítségével. A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tudósai a Sentinel-1 űrmisszió adatai alapján összesen 11 új kolóniára bukkantak – közölte az Európai Űrügynökség (ESA). Bár az állatok túl kicsik ahhoz, hogy láthatóak legyenek a műholdas felvételeken, guanójuk, vagyis ürülékük alapján azonosítható a jelenlétük, mivel hatalmas foltokat hagynak hátra a jégen.

Önnek milyen fogyasztási osztályú hűtője van?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a mentőkocsi-vezetők is tesztelnek, de így sem tudnak minden igényt kiszolgálni

Már a mentőkocsi-vezetők is tesztelnek, de így sem tudnak minden igényt kiszolgálni

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Rendszeresen ivott és terrorizálta beteg testvérét egy solti férfi

Rendszeresen ivott és terrorizálta beteg testvérét egy solti férfi