szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több lábra állítaná a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t az új vezérigazgató, felülvizsgálják a beruházások tervét.

Folyamatos bevételi rekordok után a koronavírus-járvány miatt mélyponton vannak a budapesti fürdők – írja a Világgazdaság. Az üzemeltető cég, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. új vezérigazgatója, Szűts Ildikó arról nyilatkozott a lapnak, hogy

az előző évi forgalom 40 százaléka lehet csak az idei, ami 3-4 milliárdos veszteséget jelent.

Az elmúlt években 20 milliárd forint értékű beruházást önerőből finanszírozó cégnél a likviditásmenedzselés lett volna az év kihívása a Covid-19 nélkül is. Az előző vezetés ugyanis nem hitelből finanszírozta a kiadásokat. A vezérigazgató szerint ugyanakkor a pénz mostanra mindenképpen elfogyott volna, mert esedékessé váltak különböző kötelezettségek. Példaként a fővárosnak kifizetendő 1,4 milliárd forint osztalékot említette.

Több lábra akarják állítani a BGYH-t

– magyarázta Szűts a lapnak. Nyitnának a belföldi vendégek felé, és bevinnék a fürdőkbe például a magánorvosi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kezeléseket is. Korábban 19 ezer forintot fizettek a külföldiek az egyórás masszázsért, most ötalkalmas bérleteket kezdenek árulni, 37 ezerért.

Szűts az interjúban arról is beszélt, hogy a cég nehéz helyzete miatt a Király fürdő felújítása elmarad. Ez 3,5 milliárd forintos nagyságrendben szerepelt az előző vezetőség tervében, és az alacsony forgalom miatt a vezérigazgató szerint anyagilag soha nem térülne meg. A fürdőt már megnyitni sem tudják – tette hozzá –, mert 2018 óta nincs ÁNTSZ-engedélye.

A Gellért fürdőről Szűts azt mondta: úgy tudják, 2021. december 31-ig üzemel a szálloda, ezért addig a fürdő is nyitva lesz, és majd a hotel épületével együtt újítják fel.

A cég a turizmus további felfutásával számol, de Szűts szerint állagmegóvási oldalról nézve a továbbiakban nem lesz fenntartható a mindennapos nyitvatartás, muszáj lesz időnként leállni. Olyan egyensúlyt és arányokat kell kialakítani, hogy miközben nagyon fontos a turizmusból származó bevétel, senki se érezze úgy, hogy a mennyiség a minőség rovására megy – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német

A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

2200 éves alkoholt találtak, van belőle 3 liter

2200 éves alkoholt találtak, van belőle 3 liter