szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A britek sorsa azon múlhat, ki nyeri az amerikai elnökválasztást.

November 15-e a végső határidő arra, hogy a felek megállapodjanak az EU és az Egyesült Királyság Brexit utáni viszonyának feltételeiről – szivárogtatták ki a Guardian tudósítójának Brüsszelben. Addig titoktartás övezi a tárgyalásokat, nehogy a belpolitikai érdekek zavart keltsenek – írja a lap.

"Az uniós tagállamokat folyamatosan tájékoztatjuk a tárgyalások állásáról a gyors ratifikálás érdekében" – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke. Charles Michel profi, korábban Belgium miniszterelnöke is volt, és most ő elnököl a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács élén.

"Mindenki tudja, hogy a végső szakasz a legnehezebb. Még bármilyen megoldás elképzelhető. Teljes mértékben megbízunk Michel Barnier-ban, aki csütörtökig Londonban tárgyal, majd Brüsszelben folytatják. Jelenleg nem tudom megmondani, hogy mi lesz" – vallotta be őszintén Charles Michel.

Boris Johnson az amerikai elnökválasztásra vár

Ivan Rogers, Nagy-Britannia egykori brüsszeli képviselője úgy látja, hogy a brit miniszterelnök attól teszi függővé a Brexit-egyezményt, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást. A brit kormány szerint ez őrültség. Egy másik veterán brit diplomata arra mutat rá, hogy

a Brexit miatt Nagy-Britannia leértékelődik az USA szemében.

Berlin és Párizs sokkal érdekesebb lesz Washington számára – mondta a Politico tudósítójának Peter Ricketts, aki több mint negyven éven át szolgálta Őfelsége kormányának érdekeit külföldön. Arra mutatott rá, hogy ha Joe Biden lesz az elnök, akkor Nagy-Britannia szinte eltűnik Washington látóköréből. "Továbbra is fontos lesz az amerikai–brit kapcsolat katonai és titkosszolgálati téren, de gazdasági területen elveszíti a jelentőségét."

Boris Johnson abban bízik, hogy az USA-brit szabadkereskedelmi egyezmény alternatívát jelent majd Európához képest, de a veterán brit diplomata kiábrándítja: akárki lesz az elnök Washingtonban Nagy-Britannia nem számíthat különleges elbánásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?