szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Új kockázatra hívta fel a figyelmet a pekingi Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Vajon Vuhanban is ez volt a helyzet? – teszi fel a kérdést ártatlan arccal a Global Times.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Külföldről érkezett fagyasztott élelmiszerek miatt kapta meg sok kínai a Covid–19-fertőzést Pekingben, Csingtaóban és a kelet-kínai Santung tartományban – írja a pekingi vezetés véleményét tükröző angol nyelvű portál. A Global Times beszámol arról, hogy a szakértők között ezek a friss esetek gyanút ébresztenek: lehet, hogy Vuhanban is ez történt egy évvel ezelőtt? A kínai nagyváros halpiaca ugyanis szintén szoros kapcsolatban áll a hűtőiparral, mert Vuhan jó messzire van a tengertől, ahonnan a halak és rákok nagy része érkezik.

Arra, hogy a vírus hűtött élelmiszerrel érkezett volna Vuhanba, semmilyen bizonyíték sincsen – hangsúlyozza a Global Times, amely olyan szakértőket is idéz, akik szerint ilyen nagy fertőzési hullámot nem válthatott ki a fagyasztott élelmiszerrel érkező vírus.

A hűtőlánc és a vírus

A pekingi egészségügyi hatóság hosszasan foglalkozik azzal, miképp lehetne megakadályozni azt, hogy egy Covid-pozitív munkás révén sokan megfertőződjenek, akik a fagyasztott termékekből vásárolnak. A rakodómunkások eddig nem védekeztek különösebben a vírus ellen, de ezentúl ez másképp lesz. Nemcsak maszkot és kesztyűt kötelesek viselni, de speciális védőruhát is. Csingtao város helyettes polgármestere ugyanis elmondta: a vírus képes sokáig fennmaradni a fagyasztott áruk felszínén.

A vuhani egyetem fertőző betegségek intézetének helyettes igazgatója ugyancsak arról beszélt a Global Timesnak: "lehetséges, hogy a koronavírus így érkezett a városba". Jang Csangcsiu ugyanakkor azt is elmondta:

nem találtuk meg azt a fertőzési láncot, amely a denevértől az emberig terjed. Ezért tovább kell folytatni a kutatásokat: meg kell vizsgálni más állatokat, köztük a tengerieket is.

A hongkongi egyetem biológus professzora viszont úgy nyilatkozott a Global Timesnak, hogy a hűtőlánchoz kapcsolódó fertőzések eddig nem okoztak komoly járványt. A fagyasztott élelmiszerlánc több mint 3 millió munkását tesztelték, és csak 22 pozitív esetet találtak.

Kína fő járványszakértője is megszólalt: emlékeztetett rá, hogy kezdetben a Covid–19-fertőzés a halpiac kereskedőit érintette. Vu Zunjou hangsúlyozta: nem szabad elsietett következtetéseket levonni, amíg nincs tudományos vizsgálati eredmény a fertőzés eredetét illetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból