szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külügyminiszter szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy tud segíteni más országoknak, azonban konkrét választ arra nem adott, hogy hány gépet szeretnének értékesíteni.

Valóban engedélyt kaptak a magyar nagykövetségek arra, hogy "ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni" – erősítette meg ismét a hvg.hu információját Szijjártó Péter az ATV.hu-nak.

A külgazdasági és külügyminiszter azonban hozzátette, hogy az eladásokról való döntés nem az ő reszortja, az operatív törzsnek van hatásköre arra, hogy a tranzakciót engedélyezze, vagy tiltsa. Minden esetben, ha jön vételi szándék vagy segítségkérés, "becsatornázzuk az operatív törzshöz, és ők eldöntik, hogy az adásvétel, vagy a segítség mehet-e" – mondta.

Szijjártó szerint tavasszal vérre menő küzdelem folyt a lélegeztetőgépek beszerzéséért – ezzel magyarázták azt a kifejezetten furcsa piaci logikát, hogy minél többet vásárolt az ország, annál drágábban tudta csak megtenni. Azért döntöttek amellett, hogy annyi gépet hoznak be, amennyit csak tudnak, mert nem akarták viszontlátni a dél-európai országokból ismert viszonyokat. Olaszországban tavasszal beteltek az intenzív osztályok, az orvosoknak pedig elegendő gép hiányában dönteniük kellett arról, hogy kit fognak lélegeztetőgépre kötni, és kit nem. "Aki nem volt benne, annak fogalma sincs arról, az ellenzéknek, újságíróknak, hogy mi küzdelmeket kellett azért folytatni, hogy (...) a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk" – mondta Szijjártó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt