Áder az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvény miatt

Áder az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvény miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az államfő több ponton is alaptörvény-ellenesnek találta a múlt kedden elfogadott törvényt.

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

Az államfő indítványában leszögezte, hogy bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos.

Áder János alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

A parlament a hulladékgazdálkodás átfogó átalakításáról szóló törvényjavaslatot a múlt hét kedden fogadta el. A jogszabállyal a kormány központosítaná az ágazatot amellett, hogy komolyabban büntethetné az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszerével és a hulladékkal kapcsolatos visszaéléseket.

Komoly változás az lenne az eddigiekhez képest, hogy míg eddig a településeknek kellett gondoskodniuk a szemét elszállításának megszervezéséről, a jövőben ennek a közszolgáltatásnak a működtetése egy koncesszoré lenne, és a kukásautókat üzemeltető – jellemzően önkormányzati – cégek csak annak alvállalkozói lehetnek.

Ez meglehetősen kiszolgáltatott helyzet, hiszen a szemétdíjat az állam határozza meg, az alvállalkozói szerződéseket pedig a koncesszor, és ha a hulladékos cégnek, például a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek nem tetszik a rendszer, legfeljebb annyit tehet, hogy felhagy a tevékenységével, és még a sokmilliárdos vagyonát is át kell adnia üzemeltetésre az új alvállalkozónak.

További részletek itt:

Belenyúl és lenyúl: két ágazatot kapnak karácsonyra a kormány kedvencei

Kisajátítás és az uniós előírások áthágása is belefér annak érdekében, hogy a kormány az évi több százmilliárdos üzleteteket, a mobilfizetést és a hulladékgazdálkodást koncesszióba adja kedvezményezettjeinek.

Hozzászólások