szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas gazdasági erőforrásokat bevetve India augusztusra már 300 millió embert szeretne beoltani a koronavírus ellen. A cél azonban ennél is nagyratörőbb, az ország 1,3 milliárdnál is nagyobb lakosságának majdnem az egészét immunizálni szeretné.

India – az USA után – a világ második legfertőzöttebb országa, az esetszám már meghaladta 10,5 milliót. Ezért a tavaly hatalmas visszaesést produkáló gazdaság számára létfontosságú a minél hamarabbi nyájimmunitás elérése, hogy a gazdaság visszaállhasson a régi kerékvágásba.

Az ország felkészült a hatalmas vállalkozásra – nyilatkozta Narendra Modi kormányfő. Telefonos applikációt hoztak létre, amelynek segítségével folyik az oltás. Kérdés, hogyan sikerül azokat is bevonni a programba, akiknek nincs mobiltelefonjuk.

Az oltópontokat az állami egészségügyi intézményekben, iskolákban, kollégiumokban, közösségi házakban, önkormányzati épületekben és házasságkötő termekben alakították ki. A kampányra és az oltások beadására 600 ezer embert készítettek fel. A szombaton kezdődött program előtti napokban több millió dózist már le is szállítottak az oltási helyekre.

Először a 10 millió egészségügyi dolgozó kapja meg a vakcinát, majd a rendőrök, katonák, önkormányzati dolgozók, és azok, akik a járvány elleni küzdelemben még a frontvonalon küzdenek. Utána az 50 éven felüliek jönnek, majd az 50 év alatti, komoly betegséggel küzdő emberek.

Egyelőre két vakcinát engedélyeztek Indiában, az egyik a Covishield, amely a helyi neve az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös kutatása során született oltóanyagnak. A másik a Covaxin, amely a Bharat Biotech indiai gyógyszergyár fejlesztése. Ez utóbbival szemben azonban érezhető a bizalmatlanság, mivel a jóváhagyást még a klinikai tesztek 3., utolsó fázisa előtt kapta meg.

Mindkét oltásból kettőt kell beadni 28 nap különbséggel, a második adag után 14 nappal alakul ki a teljes védettség. A Covishield hatékonysága 62-90 százalékos, míg a Covaxinét illetően egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Az indiai gyártó azonban teljesen biztonságosnak nevezte a vakcináját.

India a generikus gyógyszerek és a vakcinák gyártása terén nagyhatalom – a világ oltóanyagai 60 százalékát Indiában gyártják –, és komoly tapasztalatokkal is rendelkezik a nemzeti oltási programok terén. Az oltás nem kötelező, és sokan még hezitálnak, hogy beadassák-e maguknak a vakcinát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szemrevalóan sarkos külsővel érkezett meg a Hyundai ígéretes új villanyautója

Szemrevalóan sarkos külsővel érkezett meg a Hyundai ígéretes új villanyautója

75 ezer forinttal alacsonyabb a mediánbér az átlagnál

75 ezer forinttal alacsonyabb a mediánbér az átlagnál

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel