szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google és a francia kiadóvállalatok egyik lobbiszervezete megegyezett annak a részleteiről, miként fizet majd egy szerzői jogi megállapodás keretei között az internetes óriás az általa felhasznált online tartalomért. Ez az első ilyen egyezség Európában.

A Reuters beszámolója szerint a most elért megállapodás megnyithatja az utat a Google és a többi kiadó között, amelyeknek printből származó bevételei – az online tartalomfogyasztás terjedése miatt – jelentősen visszaestek. A Google fenntarthatónak nevezte az APIG lobbiszervezettel kialkudott megállapodást, és az elemzők szerint nem csak a többi kiadó figyeli a fejleményeket, hanem a többi internetes platform, köztük a Facebook is.

Az amerikai internetes cég, amely eddig csak néhány francia vezető médiummal írt alá szerzői jogi megállapodást, a Google News Showcase szolgáltatásban adja közzé az egyezség keretében átvett híreket. Ez a szolgáltatás egyelőre Brazíliában és Németországban érhető el.

A Reuters arról is beszámolt, hogy maga is megállapodást kötött a Google-val a hírszolgáltatásról és így a brit hírügynökség lesz az első globális médium, amely szerepet kap a Google News Showcase-ben.

A Google korábban elzárkózott a szerződi díjak kifizetésétől és azzal érvelt, hogy azzal, hogy a hírek felkerültek az internetes cég keresési oldalaira, nőtt a médiumok forgalma is, ami mérhető bevételt hozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit