szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az igazságügyi miniszter szerint folyik az egyeztetés a módosításról. Ezt egy vitán mondta el, amiben az is kiderült, Brüsszelben Orbán Viktort diktátorozó példamondatokat kellett fordítania.

A 444 szemlézte Varga Judit igazságügyi miniszter és a bajor konzervatív-kereszténydemokrata CSU EP-képviselője, Monika Hohlmeier vitáját arról, kell-e jogállamisági feltétel az EU-s pénzek kifizetéséhez.

A vita a beszámoló szerint a megszokott mederben indult, tehát Varga szerint épp elegendő eszköz van az Unióban a pénzek elköltésének ellenőrzésére, Hohlmeier pedig felhozta, hogy ennek ellenére több tagállamban is történtek visszaélések, ráadásul semmi olyat nem kérnének számon, amit ne fogadott volna el korábban mindenki.

A beszélgetés viszont radikálisabb hangnemre váltott, amikor Varga a kormány többi paneljét is elővette: elmondta többek közt, hogy Brüsszel egy szellemi buborékban él, amelyet a liberális elit sajtója irányít (BBC, CNN, Le Monde, Politico), és ez a sajtó egyetlen központból pénzelt civil szervezetek megmondóembereinek véleményéből farag hamis tényeket, és állítása szerint

mikor az EP mellett dolgozott néhány éve, és franciául tanult Brüsszelben, olyan példamondatokat kellett fordítania, amelyek arról szóltak, hogy Orbán Viktor egy diktátor, mert ez állt a francia nyelvű sajtóban.

Amikor Hohlmeier felhozta a magyar sajtószabadság hiányát, az igazságszolgáltatás függetlenségének sérülését és a magyar felsőoktatás autonómiájának sérülését, Varga visszaszólt, hogy pont erről a véleménybuborékról beszélt korábban.

hogy Varga nem állította, hogy a vitában, hogy levél létezett, bár cikkünk első változatában így értelmeztük a szavait. Valóban, a miniszter úgy kezdi a válaszát, hogy ilyen felszólítás nem érkezett a Bizottságtól, majd azonban arról beszélt, hogy folyamatos az egyeztetés a Bizottság és a magyar kormány között a közbeszerzési törvényről. (UPDATE: Cikkünk eredeti verziójában azt állítottuk, Varga beismerte a levél létezését. A megjelenés után jelentkezett a minisztérium, és jelezték, Varga nem állított ilyet. Ezt már a válasza kezdésében elmondta, később viszont arról beszélt, folyamatos az egyeztetés az Európai Bizottság és a magyar kormány között).

A vita további részében Varga tagadta, hogy létezne az a levél, amiben az Európai Bizottság a közbeszerzési szabályok szigorítását szerette volna elérni Magyarországon, viszont arról beszélt, folyamatos az egyeztetés a Bizottság és a magyar kormány között a közbeszerzési törvényről.

A miniszter szerint az sem igaz, hogy ne akarná módosítani az Európai Bíróságnál 2020-ban elbukott civil szervezetekről szóló törvényt, ugyanis a külföldi finanszírozás átláthatóvá tételével semmi baja sem volt az EU Bíróságának, "csak az eszközökön kell módosítani, és erről komoly egyeztetés folyik a Bizottsággal, és ahogy megtalálják a megfelelő megoldást, a magyar parlament elé kerülhet a módosítás."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák