szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hat százalékkal növekedhet a globális gazdaság az idén – jósolja a Nemzetközi Valutaalap, amely hozzáteszi: a feltörekvő és szegény gazdaságok rosszabbul viselik a válságot, így náluk lassabb lehet a kibontakozás.

Hála az óriási állami támogatásoknak, a koronavírus-válság kisebb sebeket ejtett a világgazdaságon, mint a 2008-as krízis – állapítja meg az IMF most közzétett jelentése. Korábban a mostani hat helyett 0,2 százalékkal kisebb fellendülést jósolt a Nemzetközi Valutaalap, mely most úgy látja, hogy a nagy állami támogatások meghozzák az eredményt.

Mindenekelőtt az USA 1900 milliárd dolláros és az Európai Unió 750 millió eurós válságkezelő csomagjára utal a jelentés. Ráadásul Joe Biden amerikai elnök ezt akarja még 2300 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programmal megfejelni.

Állami támogatás híján sok a gond

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol az állam nem képes hasonló támogatási csomagokra, csak jóval szerényebb fellendülés várható. "Középtávon sok problémával szembesülhetnek ezek az államok" – írja az IMF, amely szerint a recesszió ezekben az országokban mélyebb lesz, és tovább elhúzódhat.

A Nemzetközi Valutaalap itt az unión kívüli feltörekvő európai gazdaságokra, Latin-Amerikára és Afrikára utal. Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza blogjában megjegyezte, hogy bár az oltási kampányok felgyorsíthatják a gazdaságok fellendülését, ám sok fejlődő országban gondot jelent a vakcinák beszerzése, ezért ez is hátráltathatja a fellendülést.

A másik országcsoport, ahol lassúbb lehet a kilábalás a válságból, ahol a turizmus meghatározó szerepet játszik a gazdaságból. Ezekben az országokban előfordulhat, hogy csak 2023-ban érik el a pandémia előtti színvonalat. Ezekben az országokban átlagosan 20 százalékkal csökken az egy főre jutó GDP 2020–2022 között. A fejlett országokban ez "csak" 11 százalék.

Az előbbiekkel szemben nagy kivételt Kína jelenti, ahol folyamatosan növekszik a GDP – írja a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében