szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kis vidéki kórházakat a megyei csúcsintézményeknek rendelnék alá, és a járóbeteg-, illetve a krónikus ellátás lenne a fő profiljuk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elkészítette Magyarország a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervet, ami a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, illetve a zöld és digitális átállást segíti elő. A Portfolio cikke szerint a teljes összeg 5900 milliárd forint és ennek az egyhatoda egészségügyi fejlesztésre mehet.

A Portfolio a tervből azt olvasta ki, hogy küszöbön áll egy kórházreform. A dokumentum szerint a koronavírus-járvány arra hívta fel a figyelmet, hogy a fekvőbeteg-ellátás infrastrukturális megerősítése az egyik legfontosabb cél a jelenlegi rendszerben. Mint írják, „szükséges bizonyos országos intézetek, centrumkórházak fejlesztése, valamint az infektológiai ellátóhelyek megerősítése, speciális igényeknek megfelelő járványkórházak, illetve pulmonológiai hálózat kialakítása”.

A terv szerint a betegellátás szervezéséhez is alapjaiban nyúlnának hozzá. Azt írják, hogy egyes szakmák szerinti ellátásokat a megyéken, régiókon belül koncentrálnák, "így az adott helyen nagyobb esetszámmal, nagyobb hatékonysággal és magasabb szakmai szinten tudják ellátni a betegeket". Úgy vélik, a profiltisztítással az aktív ellátásokat végző 40 kórházban az ellátás hatékonyan valósulhatna meg.

Az új struktúrában a kisebb térségi, városi kórházak a megyei vezető intézmény irányítása alá kerülnek, ezzel a megyében megvalósítható a hatékony ellátásszervezés

– olvasható.

Ami fontos, hogy leírják, a változással bizonyos kórházakban profilváltásra is sor kerülhet, ezeken a helyeken nagyobb szerepet kaphatnak a rehabilitációs, krónikus és ápolási ellátások, illetve a járóbeteg-szakellátás irányába is átcsoportosíthatóak további kapacitások. A Portfolio szerint ez abba az irányba mutat, hogy csökkenni fognak az aktív ágyak, főleg a megyei kórházak alá rendelt kisebb intézményekben.

A cikk szerint a kormányzati cél, hogy a járóbetegellátás a lakóhely közelében történjen, míg a magasabb szintű ellátás a csúcsintézményekben.

A kormány terveiben felbukkan a Dél-budai Centrumkórház létrehozása is, ami évek óta tervben van. Az anyagból az derül ki, hogy uniós pénzből valósítanák meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az orvosok nem látják a kormány által vizionált titkos egészségügyi tartalékokat

Nyilván még 1500 beteget is el tudunk helyezni ágyakon, amelyeket kinevezünk intenzíves ágynak, de ez nem jelenti azt, hogy a páciens valódi intenzív terápiában fog részesülni. A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak. Ha valóban valahol vannak még titkos tartalékok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljenek ezek" - mondta az ATV híradójának Daróczy Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Serdült Viktória Itthon

Szijjártó László: "Magyarországon senki nem fogja észrevenni, ha összeomlik az egészségügyi rendszer"

Komoly tévedés, hogy az igazság kimondása az egészségügyről pánikot kelt – állítja Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A gyermekgyógyász szerint a magyar egészségügyet jelenleg azok az orvosok és ápolók tartják össze, akikben mélységes hivatástudat van. Több évtizedes hollandiai tapasztalattal a háta mögött úgy látja, a magyar egészségügy a hatvan-nyolcvan évvel ezelőtti tradíciók mentén, hierarchikus rendszerben működik, ez is magyarázza a tragikus halálozási adatokat.