szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább 3 százalékkal fognak nőni 2022-ben a nyugdíjak, ám az olló tovább nyílik és nő a leszakadás az átlagkeresetektől.

Benyújtotta a kormány a 2022-es költségvetést, egészen pontosan Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyesen átadta a dokumentumot Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

Varga mindezt azzal kommentelte, hogy a költségvetésben négy központi cél van: a munkahelyteremtés, a családok támogatása, az adócsökkentés és a beruházások ösztönzése.

A kormány 10 ezer milliárd forintnyi szómágiát varázsolt a 2022-es költségvetésbe

Ami gazdaság, az újraindítódik, ami egészség, az járványvédekeződik. Az egészségüggyel kapcsolatos kiadások valóban jelentősen nőnek. A 2022-es költségvetésben a kormány 3,2 ezer milliárd forintos hiánnyal számol, és 5 százalék fölötti gazdasági növekedéssel.

A dokumentumból ugyanakkor az is kiderül, hogy a kormány 3 százalékos inflációval számol 2022-re, ami nemcsak a pénztárcánk miatt fontos, hanem amiatt is,

mert ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel lehet számolni jövőre.

Mindez forintosítva: mivel 2020-ban 142 ezer forint volt az átlagos nyugdíj, ezért jövőre már 150 ezer forint fölé emelkedne ez az összeg.

Ennél persze lehet magasabb is a nyugdíjemelés, ha év közben elszabadul az infláció – ahogy egyébként erre idén is már volt példa.

Kiegészítő nyugdíjemelést ígér a kormány

Máskor novemberben szokott érkezni a nyugdíj-kiegészítés, most viszont már év közben adhat a kormány pluszpénzt, majd valószínűleg az év végén újra. Aki a mediánnyugdíjat kapja, annak havonta kevesebb, mint 800 forinttal nőhet a nyugdíja.

És még egy jó hír: ha bejön a kormány várakozása, és valóban 3,5 százalék felett lesz a növekedés 2022-ben, akkor nyugdíjprémiumra is számíthatnak az ellátásban részesülők, miközben a 13. havi nyugdíjból jövőre már 2 hét jár – ha az idei hagyományt folytatják, akkor februárban.

A rossz hír, amire az Mfor felhívta a figyelmet, hogy bár reálértéken megmarad a nyugdíjak értéke, az még jobban el fog szakadni a fizetésektől, mivel 2022-ben 7,7 százalékos nettó átlagbéremelkedéssel számol a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!