szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt időszakban rendkívül sok elemzés készült arról, hogy milyen feltételekkel és hogyan lehet hozzájutni különböző állami támogatású hitelekhez. Nem ritkák azonban az olyan élethelyzetek, amikor bár külső forrásra van szükség, de az adott célra állami támogatás nem érhető el, vagy egyszerűen az igénylő nem felel meg a feltételeknek.

Ha néhány millió forint hiányzik egy terv megvalósításához, akkor egy szabad felhasználású személyi kölcsönnel kipótolható a büdzsében tátongó lyuk. Ennek a hiteltípusnak előnye, hogy viszonylag gyorsan hozzá lehet jutni a pénzhez, ugyanakkor érdemes minden hitelfelvételt jól megfontolni: ha ingatlanfedezet nélkül vesszük fel a pénzt, magasabb kamatot fogunk fizetni, ráadásul a bankok ajánlatai között is jelentősek az eltérések.

Májusi hitelajánlatok

A Bank360 elemzői azt vizsgálták meg, hogy májusban milyen feltételekkel kaphatunk személyi kölcsönöket, 800 ezer, másfél millió és 3 millió forint értékben. A KSH szerint februárban a nettó átlagkereset 275 600 forint volt, elemzésükhöz ezt vették alapul, feltételezve, hogy az igénylő hajlandó jövedelmét a hitelt folyósító pénzintézethez utalni. A hitelajánlatokat a teljes visszafizetendő összeg alapján rendezték sorba.

Elemzésükben egy rövidebb és egy hosszabb futamidőt választottak példának, 60 és 84 hónapot, azaz öt és hét évet. Már ilyen, látszólag rövid időtartamon belül is látható, hogy milyen fontos a megfelelő futamidő kiválasztása. Hosszabb futamidő mellett a törlesztőrészletek jelentősen alacsonyabbak, ám mivel tovább kell fizetni a hitelt, a teljes visszafizetendő összeg nőni fog, így végeredményben drágább lesz a hitel, de ez az ára annak hogy hónapról hónapra kevesebbet kelljen fizetni. Az alábbiakban kategóriánként három-három kedvező ajánlatot mutatunk be.

Mennyibe kerül most egy 800 ezres személyi hitel?

Egy kisebb összegű, 800 ezer forintos kölcsönt 60 hónapra már havi 16 098 forintért felvehetünk 7,67 százalékos THM mellett. A lenti táblázatban látható hitelajánlatoknál mindhárom esetben 1 millió forint alatti a teljes visszafizetendő összeg.

84 hónapos futamidővel számolva a teljes visszafizetendő magasabb lesz néhány tízezer forinttal, a törlesztőrészletek viszont csökkennek 12-13 ezer forint közé, a THM-ek között pedig alig van változás.

Ha másfél millió forintra van szükség

Másfél millió forintot már magasabb, havi 30 183 forintos törlesztőtől tudunk igényelni 60 hónapra, ugyanazokkal a THM-ekkel, mint 800 ezer forintnál.

84 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészletek 23 ezer forint környékére mérséklődnek, a teljes visszafizetendő összeg azonban nő, a hitel teljes költsége 3-400 ezer forintról 4-500 ezer forintra nő.

Hárommillió forint

3 millió forintos személyi kölcsön felvételénél már érdemes megemlíteni a JTM-szabályozást, ami szerint személyi hitelt a nettó fizetésünk legfeljebb 50 százalékáig vehetünk fel. Folytatva az eddigi mintát, a futamidőt 60 hónapnak véve, a februári átlagbér felét, azaz 137 800 forintot egyik ajánlat törlesztőrészlete sem éri el, a szabályozáson bőven belül maradunk, de ha ennél kevesebbet keresünk, szükség lehet majd további igénylő bevonására. 

Az ötéves futamidőt tekintve elérhető olyan hitelajánlat, aminek 60 366 forint a törlesztőrészlete, 7,68 százalékos THM mellett, míg a teljes visszafizetendő összeg 3 621 960 forint.

Hét év futamidővel számolva 3 millió forintos hitel 2021 májusában havi 46 250 forintos törlesztővel már elérhető, ahol a THM 7,55 százalék és 3 885 000 forint lesz a visszafizetendő összeg összesen.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!