Tizenhatra emelkedett csütörtökre a szerdai csecsenföldi öngyilkos merénylet áldozatainak száma. Orosz titkosszolgálati források szerint akárcsak a hétfői znamenszkojei merényletnél, most is a szaúdi származású Abu el-Valid hadúr állhat a terrorcselekmény mögött, de nem zárják ki Maszhadov vagy Sámil Bászájev szerepét sem; Maszhadov megbízottja ugyanakkor Moszkvát teszi felelőssé a történtekért.

A detonációban 145 ember sebesült meg, közülük 43 állapota súlyos. A két kamikáze nő a Gudermesz melletti Iliszhan-jürt településen a Kreml-párti Egységes Oroszország által Mohamed próféta születésnapja alkalmából szervezett vallási ünnepségen robbantotta fel a testére erősített pokolgépeket. Feltételezett célpontjuk Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője, Ahmad Samajev csecsen mufti és más észak-kaukázusi állami és vallási vezetők voltak. Az áldozatok között van a már nem egy merényletet túlélt Kadirov négy testőre is. Szemtanúk szerint a merénylők nem tudták elérni a dísztribünt, így a 15 ezres tömegben robbantak fel a bombák.
Vlagyimir Kravcsnko csecsenföldi ügyész csütörtöki nyilatkozata szerint nem zárják ki sem Aszlan Maszhadov csecsen szakadár politikai vezető, sem a tavaly októberi moszkvai túszdrámáért és a grozniji kormányépület december 27-i felrobbantásáért felelős Sámil Bászájev hadúr, sem pedig a moszkvai feltételezések szerint az al-Kaidával is kapcsolatban álló, szaúd-arábiai származású Abu el-Valid szerepét a merényletben. Szalambek Maigov, Maszhadov félhivatalos oroszországi megbízottja ugyanakkor Moszkvát okolta a történtekért csütörtökön, a Grani.ru orosz internetes lapnak nyilatkozva. Úgy vélte: egyesek azért folyamodnak szélsőséges módszerekhez, mert nem váltak valóra Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretei a békéről, a polgári lakosságot érintő tisztogatások leállításáról az új csecsen alkotmányról szóló csecsenföldi népszavazás után. Maigov - aki szerint Moszkva már nem tudja kontrollálni a csecsenföldi eseményeket - úgy fogalmazott, hogy az emberek elkeseredettségét jelzik a módszerek is, lévén az öngyilkos merénylet "idegen a csecsen mentalitástól."
Hétfőn Znamenszkoje körzeti központ kormányzati épületkomplexuma ellen követtek el öngyilkos merényletet, egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A két robbantás következtében összesen 76 ember vesztette életét, a sebesültek száma eléri a 480-at. Moszkvában összefüggésbe hozzák a hétfői és a szerdai csecsenföldi merényletet a keddi rijádi terrorakcióval, emlékeztetve arra, hogy a szaúdi fővárosban, és Iliszhan-Jurtban is Colin Powell amerikai külügyminiszter szaúd-arábiai, illetve oroszországi látogatásával egy napon robbant pokolgép. Múlt hét pénteken pokolgépes merénylet miatt kellett elhalasztani a II. világháborús győzelem napi parádét Csecsenföld fővárosában, Groznijban. (MTI)
Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából