Tetszett a cikk?

Tizenhatra emelkedett csütörtökre a szerdai csecsenföldi öngyilkos merénylet áldozatainak száma. Orosz titkosszolgálati források szerint akárcsak a hétfői znamenszkojei merényletnél, most is a szaúdi származású Abu el-Valid hadúr állhat a terrorcselekmény mögött, de nem zárják ki Maszhadov vagy Sámil Bászájev szerepét sem; Maszhadov megbízottja ugyanakkor Moszkvát teszi felelőssé a történtekért.

A detonációban 145 ember sebesült meg, közülük 43 állapota súlyos. A két kamikáze nő a Gudermesz melletti Iliszhan-jürt településen a Kreml-párti Egységes Oroszország által Mohamed próféta születésnapja alkalmából szervezett vallási ünnepségen robbantotta fel a testére erősített pokolgépeket. Feltételezett célpontjuk Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője, Ahmad Samajev csecsen mufti és más észak-kaukázusi állami és vallási vezetők voltak. Az áldozatok között van a már nem egy merényletet túlélt Kadirov négy testőre is. Szemtanúk szerint a merénylők nem tudták elérni a dísztribünt, így a 15 ezres tömegben robbantak fel a bombák.
Vlagyimir Kravcsnko csecsenföldi ügyész csütörtöki nyilatkozata szerint nem zárják ki sem Aszlan Maszhadov csecsen szakadár politikai vezető, sem a tavaly októberi moszkvai túszdrámáért és a grozniji kormányépület december 27-i felrobbantásáért felelős Sámil Bászájev hadúr, sem pedig a moszkvai feltételezések szerint az al-Kaidával is kapcsolatban álló, szaúd-arábiai származású Abu el-Valid szerepét a merényletben. Szalambek Maigov, Maszhadov félhivatalos oroszországi megbízottja ugyanakkor Moszkvát okolta a történtekért csütörtökön, a Grani.ru orosz internetes lapnak nyilatkozva. Úgy vélte: egyesek azért folyamodnak szélsőséges módszerekhez, mert nem váltak valóra Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretei a békéről, a polgári lakosságot érintő tisztogatások leállításáról az új csecsen alkotmányról szóló csecsenföldi népszavazás után. Maigov - aki szerint Moszkva már nem tudja kontrollálni a csecsenföldi eseményeket - úgy fogalmazott, hogy az emberek elkeseredettségét jelzik a módszerek is, lévén az öngyilkos merénylet "idegen a csecsen mentalitástól."
Hétfőn Znamenszkoje körzeti központ kormányzati épületkomplexuma ellen követtek el öngyilkos merényletet, egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A két robbantás következtében összesen 76 ember vesztette életét, a sebesültek száma eléri a 480-at. Moszkvában összefüggésbe hozzák a hétfői és a szerdai csecsenföldi merényletet a keddi rijádi terrorakcióval, emlékeztetve arra, hogy a szaúdi fővárosban, és Iliszhan-Jurtban is Colin Powell amerikai külügyminiszter szaúd-arábiai, illetve oroszországi látogatásával egy napon robbant pokolgép. Múlt hét pénteken pokolgépes merénylet miatt kellett elhalasztani a II. világháborús győzelem napi parádét Csecsenföld fővárosában, Groznijban. (MTI)
Oda Matolcsy György álma, már a jegybank sem hisz abban, hogy gyorsan véget ér a válság

Oda Matolcsy György álma, már a jegybank sem hisz abban, hogy gyorsan véget ér a válság

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Foglalkoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók

Foglalkoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók