szerző:
hvg.hu

Tölgyessy Péter az Indexnek adott elemzésében megfogalmazza a Gyurcsány-dilemmát: hazugságon rajtakapott, megosztó személyiséggé vált, de nélküle a nyugatos modernizáció programja elsikkadhat az MSZP-ben. A már-már leírt Orbán új életre kelt, de a józan válságkezeléshez meg kellene tagadnia eddig hangoztatott megoldásait. Újjáépítés majd csak a romokon?

Gyurcsány neve milliónyi magyar számára vált azonossá a politikai hazugsággal - véli Tölgyessy Péter. A kormányfő megnyilatkozásai évek múltán is megkérdőjelezhetőek lesznek. Személye végletekig megosztja a közvéleményt: ha csak kiteszi a lábát az utcára, bárhol heves tiltakozásra számíthat. Pedig a szükséges reformintézkedések kibontása még hátra van. Az elmúlt 16 évben ilyen mélyről még senki sem tért vissza. Távozásával nyomban enyhíthető lenne a koalíciós pártokat sújtó népharag - állítja Tölgyessy Péter az Indexnek adott elemzésében.

Ám az MSZP nyugatos modernizáló irányának aligha akad más, rátermett politikusa. A tézis után egyébként is általában az antitézis következik. Gyurcsány Ferenc után az apparátuson belüli helyezkedés bajnokai vagy még inkább, a személyében egészen más irányt megjelenítő Szili Katalin jöhet. Bárki is lesz a kormány élén, az MSZP, amint tehetné, boldogan visszazökkenne szokásos állapotába, a tovadöcögés és az elosztásközpontú politika világába.

Orbán Viktor, a nemrég még politikai pályája befejeződésének lehetőségével szembenéző hajdani miniszterelnök életútja újabb csúcsára ért. A balliberális kormány elleni háború folytatódhat. Hadállása korántsem problémamentes, de egyelőre lényegesen előnyösebb, mint a tavaszi győztesé.

Ki ne szeretne már váltani? De ettől még az elmúlt idők túlköltekezésének számláját az egész országnak fizetnie kell. A rettentő költségvetési hiányt tetszetős adócsökkentési indítványokkal orvosolni kívánó elképzelések közveszélyesnek bizonyulhatnak. Orbán Viktor jó ideje a nyugatos fejlődés ellentmondásai okozta ellenérzésekre alapozva politizál. Régóta keresi az uralkodó közgazdasági irányzatok, a világkapitalizmus rendjének megkérdőjelezésén alapuló megoldásokat. A józan válságkezeléshez elmúlt öt esztendejének alapállításait kellene megtagadnia. Ismét hatalomra lépve gondjai aligha lennének kisebbek, mint a hivatalban lévő kormányfőnek.

A miniszterelnök nem fogta fel, hogy ő már nem a szocialisták utolsó reménye és a választási győzelem hőse, hanem hazugságon kapott politikus. Mértéket nem ismerő aktivitásával csak még inkább magára húzta a bajt. Ha az általános elégedetlenség elsöpörné a kormánykoalíció polgármestereit, akkor a miniszterelnök aligha maradhat a helyén.

Az elmúlt évtizedek magyar modelljének valamennyi porcikája bajba került. Sokoldalú megegyezés a szükséges lépésekről csaknem lehetetlen. De esélyünk sem lehet a gyógyulásra, ha a politikai frontokon nem lesz legalább szünet a hadműveletekben. A kormányoldal győzedelmeskedett tavasszal, a Fidesz viszont most jócskán javíthat önkormányzati pozícióin. Amennyiben itt nem lesz megállás, az elhúzódó állóháború után már csak a romokon való újjáépítésben bízhatunk- állapítja meg Tölgyessy.

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Újabb tüntetések Moszkvában

Újabb tüntetések Moszkvában

Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken