HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?

1904-ben lovaggá ütötték, 1924-ben pedig udvari zeneszerző lett. Nálunk kevésbé ismert a neve, pedig a 20. század első éveiben Edward Elgar Anglia első számú zeneszerzője volt, az Enigma-variációk című zenekari művével pedig egész Európát meghódította. Részlet a Fantasztikus klasszikusok című kötetből.

A közép-angliai Worchester közelében, egy kis faluban született Elgar bajszos arca 2010-ig díszítette a brit húszfontos bankjegyet.

Elgar a húszfontos bankjegyen (2010-ig volt forgalomban).
©

Bár a zene egészen fiatal korától átjárta az életét – zongorán és hegedűn játszott, édesapja egy helyi hangszerbolt tulajdonosa és egyben zongorahangoló is volt – Elgar sokáig nem a zenéből élt. Egy ügyvédi irodában kapta első állását, zenei karrierjét tehát csak szabadidejében egyengethette. Folyamatosan komponált és különféle zenekarok karmestereként is feltűnt – egyszer még egy kórházi osztályon is zenekart szervezett. A zeneszerzés a vérében volt.

Hogy némi extra bevételre tegyen szert, Elgar magánzeneórákat is vállalt, így ismerte meg huszonkilenc évesen Alice Robertset. A fiatalok hamar eljegyezték egymást – Salut d’amour, vagyis Szerelmi üdvözlet című művét Elgar eljegyzési ajándéknak szánta. De a nagy kutyabarát zeneszerző nemcsak szerelmének, hanem két kedvenc ebének, Minának és Marcónak is komponált zenét.

A következő években számos oratóriumot, azaz kórussal kiegészült szimfonikus zenekarra írt, nagy ívű koncertdarabot komponált. Az áttörés végül a művész negyvenkét éves koráig váratott magára, amikor is Enigma-variációk című zenekari műve nem csupán Angliát, hanem egész Európát meghódította.

Az Enigma-variációk

Elgar szabadidejében előszeretettel hódolt hobbijainak: a kerékpározásnak, a tudományoknak és a feladványoknak. Egyik legismertebb műve, az Enigma-variációk is egy feladványra épül. A mester kiválasztott egy dallamot, majd elképzelte, mások hogyan szólaltatnák azt meg. Összesen 14 variációt készített, amelyek mindegyike úgy szólt, mintha egy-egy barátja játszotta volna el. Az utolsó variáció pedig a saját ízlése szerint készült.

A címben rejtőző enigma (vagyis feladvány) a szerzeményen végigvonuló dallam. Elgar egy másik zeneműből kölcsönözte, és bár teljes egészében sosem hangzik el, állítása szerint végig a darabban elrejtve bujkál. Elgar sosem osztotta meg senkivel a kölcsönvett dallam eredetét – egyesek Mozart Auld Lang Syne című darabjára, mások az angol nemzeti himnuszra gyanakszanak. Időnként újra és újra előáll valaki a megfejtéssel, a helyes megoldás azonban örökre Elgar titka marad.

 A huszadik század első éveiben Elgar Anglia első számú komponistája lett, ezekben az években szerezte Pompa és fény indulóit, valamint híres csellóversenyét.

A sikersztori: Pompa és fény induló, No. 1.

A negyvenhárom éves Elgar levélben újságolta el garantált sikerrel kecsegtető ötletét egy barátjának. Olyan dalról írt, amilyenből generációnként csak egy születik – és végül igaza lett. Elgar egy új művében, az első Pompa és fény indulóban használta fel a dallamot. A címadó szöveg eredetileg Shakespeare Othello című művében hangzik el: „Fény, pompa, minden harci készület!” – szól a darab főhőse az egyik jelenetben. Elgar megérzése a dallammal kapcsolatban helyénvalónak bizonyult. A mű 1901-ben Liverpoolban debütált, londoni bemutatója után azonban igazi szenzációvá vált. „Az emberek felpattantak a helyükről, és üdvrivalgásban törtek ki” – számolt be a karmester. A koncertek történetében először fordult elő, hogy egy művet még kétszer kellett eljátszani ráadásként.

Lépjen be velünk a klasszikusok világába! Jöjjön el az ingyenes, online könyvbemutatónkra, amelynek közreműködői: Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere és Bősze Ádám zenetudós, zenetörténész, műsorvezető, stand upos – valamint a könyvben szereplő zeneművek, a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Időpont: 2020. november 10., 18 óra. A beszélgetés a HVG Könyvek Facebook csoportjában és a Pannon Filharmonikusok Facebook oldalán élőben és felvételről is elérhető lesz. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök