szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Legfontosabb, hogy rögzítse önmagában, hogy hatásos érvekkel könnyebben...

Legfontosabb, hogy rögzítse önmagában, hogy hatásos érvekkel könnyebben célt ér, mintha azt mondja: bizonyos összegnél nem fizetek többet. Gyűjtsön információkat, legyen minél több érv a tarsolyában, és győzze meg az eladót.
 
1. Készüljön fel alaposan!
 
Bár a klasszikus vicc szerint a siker titka, hogy nem kell rá készülni, vegye komolyan az előkészületeket. Gyűjtse össze a környéken található hasonló ingatlanok árát, ha lehetséges, ismerősök, barátok segítségével szerezzen be minél több dokumentációt és információt. Gondosan ügyeljen arra, mikor tárgyal az eladóval. Szakértők legalkalmasabbnak a vasárnapot tartják. Így mindkét fél nyugodtan fel tud készülni a megbeszélésére.

Ha sikeres a találkozó, akkor hétfőn meg is kezdhetik az eladáshoz szükséges feladatok intézését. Ha hétköznapot választ a tárgyaláshoz, készüljön fel arra, hogy partnerének kevesebb ideje jut önre, és egyéb dolgaival is foglalkoznia kell. Többek szerint így nagyobb az esélye a gyors egyezségnek, viszont az is benne van a pakliban, hogy hamarabb vége szakad az alkunak.
 
2. Telefonon vagy személyesen?
 
Alapvetően a személyes beszélgetés természetesen előnyösebb – sokan nem is tárgyalnak telefonon az árról. Miután pénzről van szó, könnyen elképzelhető, hogy kezdetben az egymást nem ismerő felek bizalmatlanok, így néhány könnyed, barátságos mondat oldhatja a feszült légkört. Ha az ügyletbe ingatlanközvetítőt vontak be, hasznos lehet a jelenléte. Neki ugyanúgy érdeke, hogy létrejöjjön az üzlet, és az eladó, a vevő céljait, elképzeléseit is ismeri.

A telefonos ártárgyalást a kissé visszahúzódó, kevesebb eladói/vásárlói tapasztalattal rendelkező embereknek ajánlják. Telefonon, ismerős környezetben könnyebben megnevezni az árat, ráadásul a partner reakció sem látszanak. Tapasztalt értékesítők szerint az eladó határozott gesztusai, arckifejezései könnyen elijesztik a bizonytalan vevőt.
 
3. Érvek és taktika
 
Ne a magyar politikai életből vegyen példát a meggyőzésre, ezért mindig érveljen, hogy miért nem megfelelő az éppen felkínált ár. Az eladónak magyarázza el, miért ragaszkodik az árcsökkentéshez. Határozottan és érthetően mondja el a szempontjait, egy tárgyalásnak éppen az a lényege, hogy a felek megismerjék egymás véleményét, álláspontját. Ingatlanközvetítők szerint első körben koncentráljon az ingatlan durva hibáira – bár ezek miatt akár vissza is léphet az ügylettől.  Ezek: rossz hírű környék, gyönge közbiztonsággal. Vizesedő falak, dohos pince.

Régi és elavult, esetleg veszélyes építési technika. Zajos szomszédság, kiemelkedő zaj- és természeti ártalmak. Ha viszont az ingatlan és a környék nagyjából rendben van, akkor lakás vagy ház állapot-felmérése alapján az alábbiakat vetheti be az alkuban.

Elavult, régi fürdőszoba. Ősöreg, cserére szoruló fűtési rendszer. Közelben található, zajos főút. Ósdi, nem szigetelt ablakok. Szigetelés nélküli tető. Nedves helyek a pincében. Leharcolt víz- és elektromos vezetékek, utóbbiak rossz elosztása. Rossz szomszédság, túl távoli iskola és óvoda. Sötét helyiségek, kevés szoba. Látható repedések a falon. Kevés parkoló, kicsi kert, gondozatlan udvar.
 
4. Tartson egyensúlyt!
 
Ne vigye túlzásba az ingatlan negatív tulajdonságainak a sorolását, mert különben az eladó hamar rájön, hogy csak az árat szeretné leverni, így könnyen elakadhat a tárgyalás. Csak a valódi problémákat említse – például, az elaggott kazánt, a fűtési rendszer cseréjét.

Szépséghibákra ne hivatkozzon, ízlésről pedig felesleges vitatkozni: a fürdőszoba falának színe nem kardinális kérdés, ha megveszi a lakást, és nem tetszik önnek, úgyis átfesti majd. Viszont mindenképpen egyezzenek meg a pénzügyi kérdésekről, mikor, és milyen módon történik fizetés. Ugyanígy fontos a költözés és az átadás dátuma.
 
5. Egyezzen meg a folytatásról!
 
A tárgyalás végén állapodjanak meg a továbbiakról. Ha a felek álláspontja túl távoli az árat illetően, még nem jelenti azt, hogy nem jöhet lére az egyezség. Vásárlóként kérje meg az eladót, hogy időnként telefonon tájékozódhasson nála arról, hogyan áll az ingatlan eladása. Ezzel jelzi, hogy érdekli a lakás, vagy a ház. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eladó, több sikertelen kísérlet után egyre inkább biztos vevőként tekint a folyamatosan érdeklődőre, és könnyebben enged az elképzelt vételárból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!