szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Csatlakozhat a graffiti kommandóhoz - Kérjük, hiúsítsák meg a...

Csatlakozhat a graffiti kommandóhoz - Kérjük, hiúsítsák meg a falfirkálók célját, a tartós jelhagyást azzal, hogy mindenhonnan azonnal eltávolítják a firkákat! - üzeni felhívásában a Szeretem Budapestet Mozgalom. 

A budapesti falfirka-ellenes program a Nagykörút megtisztításával kezdődött: 250 épületet, 800 üzletportát és utcabútorokat tisztítanak meg a szennytől. Az akcióba hírességek is bekapcsolódtak, s a szervezők igyekeznek bevonni a körút lakóit is. A decemberig tartó programra 50 millió forintot fordítanak.

Ahol egy falfirka megjelenik, ott hamarosan jön egy újabb, és így tovább - a falfirkálók ezzel a sajátos jelhagyással üzengetnek egymásnak. A rongálás köré mára egész iparág szerveződött: a festékforgalmazók nagy választékban kínálják a „kreatív spray-ket”, ugyanakkor cégek sora vállal graffiti eltakarítást, és különféle antigraffiti készítmények is kaphatók.A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) is gyakran találkozik a graffiti-problémával; a panaszosok a megelőzéshez, illetve a falfirkák eltávolításához kérnek segítséget - tájékoztatta az Ingatlanmenedzsert Farkas Tamás, a LOSZ elnöke. A szövetség a vegyszeres falfelületi kezelést szorgalmazza, ami gátolja a falfirkák megtapadását, illetve megkönnyíti a falfirkák eltüntetését. Ez a technológia viszont meglehetősen drága - mondja Farkas Tamás -, ami nem segíti az antigraffiti akciót. A tiszta vagy megtisztított homlokzatra védőbevonatot célszerű felvinni, a graffitik felszámolása történhet átfestéssel, illetve vegyszeres vagy gőzborotvás tisztítással.

A Szeretem Budapestet Mozgalom szerint a takarító cégek pár ezer forintos havi költségért folyamatosan nyomon követik az adott épület falfirka-termését, s frissiben lecsapnak rájuk.  A Szeretem Budapestet mindenkit arra ösztökél, készítsen fényképfelvételt a falfirkáról, és rongálás miatt tegyen bejelentést a kerületi rendőrkapitányságon, vagy a közterület-felügyeletnél, a falfirka forró dróton (06/80-220-220, 06-80/330-330).

A mozgalom Cselekvési ABC-je a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A következőket javasolják:
- Beszéljenek a graffiti-jelenségről a lakóközösségen belül, ismerjék meg egymás véleményét
- Egyeztessenek a társasház közös képviselőjével arról, hogy mit lehet tenni, miként érdemes beavatkozni
- Legyenek tisztában a graffiti eltüntetéséhez kiaknázható fővárosi és kerületi pályázatokkal
- Forduljanak szakcéghez
- Lépjenek be a falfirka-letakarító gyorsszolgálati rendszerbe
- Az utcafrontra - különösen a kapualjakba - szereljenek fel mozgásérzékelő lámpát, illetve kamerát
- Telepítsenek virágokat, takarítsák a bejáratot - tapasztalatok szerint a gondozott környezet kevésbé vonzza a rongálókat

Az akcióról bővebben: http://szeretembudapestet.blog.hu/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!