szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos a tanácsaimnak utólag már nem igen veheti hasznát, mégis tanulságos...


Sajnos a tanácsaimnak utólag már nem igen veheti hasznát, mégis tanulságos lehet rögzíteni, hogyan érdemes eljárni az ingatlanunk bérbeadása esetében.   

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződés szabályos írásba foglalása, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. 

Javasoljuk a hosszabb, határozott időre történő bérleti szerződés megkötését. Ennek előnye a határozatlan idejűhöz képest, hogy az időtartam lejártával automatikusan megszűnik. Ez esetben a kiköltözést megtagadó bérlő birtokháborítást követ el. A határozatlan időtartam esetében viszont a felmondás jogszerűsége vitatható. A felmondó levél szabályos kézbesítése sem egyszerű feladat, ha annak átvételét a bérlő – ahogyan ez az Ön esetében is történt - pl. megtagadja. A bérlő kilakoltatása kellemetlen procedúra, amely hosszabb időbe is telhet.

Gyakori, hogy a bérbeadó a szerződés közjegyzői okiratba foglalásával próbálja biztosítani a bérlemény jövőbeni gyors kiürítésének sikerét. A bérlővel egy fedél alatt élő kiskorú esetében a kilakoltatás a kiskorú megfelelő elhelyezéséig további késedelmet szenved.

A bérleti szerződés aláírásakor szokásosan kéthavi kaució kerül kikötésre, vagyis kéthavi lakbérnek megfelelő összeget kell előre kifizetni. Javasolt rögzíteni a szerződésben, hogy az óvadék összege nem lakható le. A kaució nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk megjavítására illetve a fennmaradó tartozásokra fordítandó.
Aki bérbe adja a lakását, annak akár az ingatlan teljes állagromlásával is számolnia kell. A bérleti díj megállapításánál a jövőbeni felújítás illetve speciális rendeltetés esetében az eredeti állapot helyreállításának költségeivel is célszerű előzetesen kalkulálni.   

A bérlő személyének kiválasztásánál illetőleg a bérlemény rendeltetésének jóváhagyásánál az előzőeket célszerű szem előtt tartani. Néhány rendeltetés (lásd: szépségszalon) csak a bérlemény jelentős változtatásával valósítható meg. Ilyen esetben célszerű rendezni, hogy mi a sorsa az értéknövelő beruházásoknak a bérlet megszűnésekor. Előfordulhat, hogy a bérbeadó lehetőséget biztosít a beruházások értékének ún. lelakására, de az is kiköthető, hogy a bérlő a szerződés megszűnésekor az eredeti állapotot állítsa helyre.       
                  
A bérlemény állapotát időnként nem árt ellenőrizni, ennek lehetőségét – a bérlő előzetes értesítésének kikötése mellett – érdemes a szerződésben is rögzíteni.    

A bérbeadók jelentős része igyekszik az infláció hatását kivédeni oly módon, hogy a bérleti díj összegét pl. euróban állapítja meg. Amennyiben viszont forint alapú az elszámolás, úgy érdemes kikötni a szerződésben az évente esedékes inflációs korrekció lehetőségét.

A bérleti díjjal kapcsolatos adózási kérdésekről egy korábbi cikkünkben olvashat. Az elmaradt közüzemi díjak behajtása nem a bérbeadót sújtja, amennyiben a szerződéskötéskor a szolgáltatónál eljárunk a számlafizető módosítása iránt.  Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!