szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A kert november közepére-végére már csak egyes növények...

A kert november közepére-végére már csak egyes növények termésével, bogyóival és az örökzöldek levelével díszít. A díszfüvek és a terebélyesebb lombú örökzöldek, valamint minden olyan növény laza összekötözését javasolják a kertészek, amelyek a lehulló hó súlya alatt összenyomódhatnak, szétnyílhatnak, eltörhetnek. Ilyenek a hamisciprusok, borókák, tuják, tiszafák. A díszfüvek, nádak, bambuszok leveleit bóbitaszerűen kell összekötözni, hogy a tövek védve legyenek a hideg csapadék bejutásától - tanácsolja a Kerti Kalendárium novemberi-decemberi száma.

Szeles, hideg időben a tű- és lomblevelű örökzöldeket árnyékoló hálóval kell óvni a növény napsütötte déli oldalán a  kiszáradástól. Fagymentes napokon a téli öntözés is hasznos. Ugyancsak a fagymentes napok teendői közé tartozik, a lombhullató díszfák, cserjék, gyümölcsfák ritkító metszése, a száraz, beteg, törött részek eltávolítása, a beteg, elpusztult egyedek teljes eltávolítása.
 
A 8-10 centiméter magasságban visszavágott évelőket - az első fagyok után - fenyőgallyal, forgáccsal hasznos letakarni.  Jó megoldás, ha az edényt vagy cserepet fadézsába, vesszőkosárba vagy egy másik edénybe állítják, és a két edény közé valamilyen szigetelő anyagot - összetört kukoricaszár, száraz lomb, forgács, kéregzúzalék, hungarocell - kerül. Az így kibélelt edényt ajánlatos téglára vagy deszkára helyezni, hogy ne érintkezzen az aljzattal.
 
A dália és a kardvirág betárolt gumóit, hagymáit rendszeresen kell ellenőrizni a tél folyamán. Ha hajtanak, akkor hűvösebb helyet kívánnak, ha töppednek, akkor lyuggatott műanyag zacskóban hasznos tárolni - javasolják a kertészek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!