szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 Olajos Péter EP képviselő szerint üzenet értékű, hogy az épület...

 Olajos Péter EP képviselő szerint üzenet értékű, hogy az épület energiaellátását a legkorszerűbb környezetbarát megoldások alkalmazásával biztosítják. Az Európai Parlament évek óta tesz lépéseket a takarékos gazdálkodás felé: csökkentette a papír- és energiafelhasználást, szelektíven kezeli a hulladékot, és internetes videokonferenciákkal igyekszik csökkenteni az utazások számát. Az EP mindhárom székhelyén biciklitárolók és  kölcsönzők létesítésével ösztönzik az eurokratákat a környezetkímélő közlekedésre.

 Az Európai Parlament brüsszeli székházának két új - Willy Brandtról és Antall Józsefről elnevezett - épületszárnya esetében maximálisan figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat. Speciális dupla ablaküvegek és külső falak biztosítják a hatékony energiafelhasználást. 

Az ajtókhoz felhasznált faanyag közbeszerzésénél pedig meghatározó szempont volt, hogy csak igazolt eredetű, fenntartható erdőgazdálkodásból származó európai fát használjanak. Mindemellett a két új épületben egy 145 ezer liter kapacitású esővíztároló hasznosítja újra a csapadékot a vécék leöblítéséhez, és nyolc napra forgó napelem tábla melegíti a vizet. Az üres irodákban pedig automatikus detektorok kapcsolják le az égve felejtett villanykapcsolókat, a felcsavart fűtőtesteket és szellőztetőket. 

Olajos szerint az új épületszárny nem csak a legszebb, de a legzöldebb szárny is. "A törvényhozókra ez a környezet inspirálólag hat, remélem ennek hatásaként a jövőben még több, még ambiciózusabb jogszabályok fognak készülni az Antall József épületben" - fogalmazott a képviselő. 

Az Európai Parlament a jövőben még inkább igyekszik a legmagasabb környezetvédelmi igényeket is kielégíteni intézményeiben. A tervek szerint az EP új luxembourgi épületében napelemeket, geotermikus energia hasznosításával működő rendszert és biomassza tüzelést használnak majd. Az EP autóparkját pedig fokozatosan lecserélik hibrid meghajtású járművekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezárult egy korszak: nem gyártja többé a Nintendo a 3DS konzolokat

Lezárult egy korszak: nem gyártja többé a Nintendo a 3DS konzolokat

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek