szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Digitális térképekA földhivatali ingatlan-nyilvántartási...

Digitális térképek

A földhivatali ingatlan-nyilvántartási térképek teljes köre elérhető és kezelhető számítógépen, ami megkönnyíti az illetékes hatóságok, gazdálkodó szervezetek munkáját, ám egyelőre csak 63 településen - többségében nagyvárosban - végeztek DAT szabvány szerinti „újfelmérést” (szakmai kifejezés) a digitális térképek elkészítéséhez. Vagyis az adott területen minden térképi adatot újra meghatároztak.

- A digitális térképek jelentős része a hagyományos adathordozón meglévő térképek digitalizálásával keletkezett, így azok megőrizték a régi adatállomány pontosságát, vagy éppen pontatlanságát - tájékoztatta az Ingatlan Menedzsert Bence István, az FVM Földügyi és Térinformatikai Főosztályának vezető főtanácsosa. A földhivatal munkatársai a helyszínen ellenőrizhetik az ingatlan-nyilvántartási térképek tartalmát, ez jogszabályba foglalt feladatuk. 

A valós és a térképi állapot közötti különbségek

A valós és a térképi állapot közötti különbség származhat egyrészt felmérési vagy térképezési hibából (a felmérő nem mérte be az épületet, vagy a felmért épület nem került fel a térképre), s adódhat az építtető - „normál” esetben a földrészlet tulajdonosa - mulasztásából is (nem gondoskodott az épületfeltüntetési vázrajz elkészíttetéséről és a változás ingatlan-nyilvántartási átvezettetéséről). Általában a második eset a jellemzőbb. Felmérési vagy térképezési hiba esetén a földhivatal a hibát saját költségén javítja ki.

Az ingatlan tulajdonosa (vagyonkezelője, használója) a változás bekövetkezésétől, illetőleg a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül köteles bejelenteni az ingatlanügyi hatóságnak a nyilvántartás tárgyát képező épület, építmény létesítését, illetve lebontását. A nyilvántartás tárgyát az állandó jellegű épületek képezik. Állandó jellegű épületnek minősül a 12 négyzetméternél nagyobb, kőből, téglából, vályogból, tömött falból, továbbá vasbetonból készült vagy előre gyártott elemekből összeállított épület; a faépületek vagy vasvázas épületek közül pedig az, amelynek szilárd alapja (kő, tégla, beton stb.) van.

[[ Oldaltörés: Bont vagy építkezik? Ne feledkezzen meg a földhivatalról! ]]


Bont vagy építkezik? Ne feledkezzen meg a földhivatalról!

Az építésügyi hatóság - a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletben foglaltak szerint - a használatbavételi engedélyben felhívja az érintett figyelmét az ingatlan-nyilvántartáshoz történő bejelentési kötelezettségre:
Az építtetőnek az ingatlan-nyilvántartásban a változás átvezetése céljából kérelmet, továbbá a megvalósult állapotról záradékolt változási vázrajzot kell a földhivatalhoz benyújtania…”
A változási vázrajz elkészítésével kapcsolatos, egyik lényeges előírást a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI. törvény tartalmazza:
Az alaptérkép, illetve az annak tartalmában változást eredményező földmérési munka irányítását, illetve a hatósági eljárás lefolytatásához szükséges térkép, változási vázrajz minőségének tanúsítását csak ingatlanrendező földmérői minősítéssel rendelkező földmérő végezheti”.

A változási vázrajz elkészítésének költségéről nem rendelkezik jogszabály, ezt a piac szabályozza. A földhivatali vizsgálat és záradékolás díja 800 forint/létesítmény, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, átvezetés díja 6 000 forint.

Ha másodszor mulaszt, sokba kerülhet

Amennyiben az érintett nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, a földhivatal felszólítja a tulajdonost a változást tartalmazó munkarészek benyújtására. Ismételt mulasztás esetén pedig már az ingatlanügyi hatóság intézkedik a változás beméréséről, ám ennek jogszabályban meghatározott díját a tulajdonos köteles megfizetni. A díjfizetési kötelezettséget az ingatlanügyi hatóság határozattal állapítja meg. A tulajdonos a „Mérnöki Szolgáltatások Ajánlott Díjszabása” (MÉDI) szerinti munkadíj 130 százalékát köteles befizetni a földhivatalnak, ezen felül az adatszolgáltatás és a földhivatali vizsgálat díját is meg kell térítenie.

A közelmúltban a Veszprém Megyei Földhivatal illetékességi területén végzett hatósági épületbemérések díja engedélyköteles épületek esetén 53 700, nem engedélyköteles épületeknél 22 500 forint volt. Mentesség csak kérelemre, a vagyoni helyzet vizsgálata után adható. (A bemérési díjak több tényezőtől függően eltérőek lehetnek.)

Fellebbezési lehetőségek

A földhivatal a fizetendő díjat határozattal állapítja meg, ami egyrészt azt jelenti, hogy azzal szemben a fizetésre kötelezett élhet minden jogorvoslati lehetőséggel, másrészt jelenti azt is, hogy a földhivatalnak felelősségteljesen és megalapozottan kell elvégeznie a számítást, hiszen azt – adott esetben – a bíróság előtt is meg kell tudni védenie. A mulasztó ingatlan-tulajdonos előtt nyitva áll a lehetőség, hogy arra jogosult földmérővel végeztesse el a munkát, tehát nem köteles bevárni a földhivatal kényszerintézkedését.

Az ingatlan-nyilvántartási térkép tartalmában változást eredményező munka - például épületfeltüntetés - minőségét ingatlanrendező földmérő tanúsíthatja. Ezt a földhivatal a változási vázrajz vizsgálata és záradékolása során ellenőrzi. Ennek megfelelően az ingatlan-tulajdonosnak olyan földmérő vállalkozót célszerű megbízni a feladat elvégzésével, aki rendelkezik ilyen minősítéssel, vagy olyan földmérő vállalkozást, amelynek van ingatlanrendező földmérő munkatársa. A földhivatalok kötelesek az érdeklődők rendelkezésére bocsátani a jogosultsággal rendelkező ingatlanrendező földmérők és vállalkozások listáját, de – jogszabályban biztosított lehetősége alapján – a földhivatal maga is vállalhat ilyen munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét