szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Vasváron történt az eset, hogy egy családi ház kertjében szerettek volna felállítani egy szélkereket 6-10 méter...

Vasváron történt az eset, hogy egy családi ház kertjében szerettek volna felállítani egy szélkereket 6-10 méter magasságban. Nem akartak rákötni a villanyhálózatra, csak kisegítő energiaforrásnak szánták az udvari épület világításához. A 100-200 wattos szélkerék egy sikeres barkácstermék szintjén működött volna, de az önkormányzat nem járult hozzá. 
Mint kiderült  a város rendezési tervében, a helyi építési szabályzatban szerepel, hogy a város területén szélerőműpark, szélerőmű és szélkerék nem létesíthető - írja összeállításában a Vas Népe napilap.

Az újság az információk gyűjtése közben kiderítette: a kis szélkerekek  nem építésiengedély-kötelezettek, ugyanúgy, ahogy az antenna, a kerti zuhany vagy a napkollektor elhelyezése sem. A tulajdonosnak csak bejelentési kötelezettsége van az önkormányzat felé.

- Csak az 500 wattnál nagyobb teljesítményű erőművek engedélykötelesek - mondta Slenker Endre, a Magyar Energia Hivatal engedélyezési osztályának munkatársa. A szélkerék erőműnek minősül, mert villamos energiát termel. Ezen belül sajátos építményfajtának nevezzük, és mint ilyen, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) alá tartozik a kicsitől a nagy erőműig minden. Ők adják az engedélyt, nem az önkormányzat. A jegyző sem illetékes. Mindegy, hogy milyen magas az oszlop, a turbina teljesítményétől függ, hogy építésiengedély-köteles-e. A jogszabály pontosan úgy szól, hogy az 50 kilovoltamper (KVA) teljesítménynél nem nagyobb mini-turbinák (háztartási méretű kiserőművek) felállításához nem kell engedély. A helyi jogszabály nem lehet ellentétes egy magasabb szintű jogszabállyal.

A  Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal egyik területi igazgatója, Cserpák János dolgozta ki és vitte végig azt a törvényt, amely kifejezetten felhasználóbarát próbált lenni.

- Minden második esetben az a probléma, hogy az önkormányzat nem engedi a szélkerék felállítását. Nem tudom, miért akadályozzák. A 382/2007-es rendelet alapján, annak 7. paragrafusa szerint (ugyanúgy, mint a nem építésiengedély-köteles építményeknél) az érintett hatóság véleményét ki kell kérni, meg kell keresni az önkormányzatot, és az örökségvédelmet. Ha összefüggésben van a villamoshálózattal, akkor a szolgáltatót is meg kell keresni. Azt szoktam javasolni, mielőtt valaki szélkereket akar, akár háztetőre, akár rúdra, győzze meg a hivatalt, hogy járuljanak hozzá. Nyugat-Európában az a cél, hogy a lakás energiafogyasztását minden lehetséges módon csökkentsék. Nálunk betámasztanak a megoldások elé, nem tudni, miért. Mi úgy gondoljuk: hadd örüljenek az emberek, ha egy kicsit tudnak spórolni! - írja egyebek mellett a témáról a megyei lap

Az újság bemutatott egy vízhúzásra használt szélkereket, illetve azt, miként lehet infravörös fűtésre használni a szélenergiát.

Aki nagyobb teljesítményű berendezést szeretne és nem éri be házi megoldásokkal a piacon is körülnézhet, több vállalkozás is foglalkozik szélgenerátook árusításával és telepítésével. A Szélkerékcentrum oldal információ szerint szélerőméréssel lehet eldönteni, hogy érdemes-e belevágni egy komplett (áramtermelésre is használható) és professzionális rendszer feállításába. Elvben egy háztartás teljes energiafogyasztása kiváltható, de ahol van vezetékes áramellátás, megvalósítható kisebb rendszer is, amely a jelenlegi fogyasztás egy részét fedezi. A telepítési lehetőségek és a rendelkezésre álló forrás nagysága határozza meg a kiépítendő rendszert, amelyet gyakran kombinálnak napelemekkel. (Nem véletlenül, az oldalon található információk szerint voltak/vannak még gondok a szél erejéből nyert villamosenergia hálózatba juttatásával...)

A portál elvi tájékoztatója szerint a kereskedelmi forgalomban kapható berendezések az alábbiak osztályozhatóak:

1000W alatti szélgenerátorok:

Használható: kisebb fogyasztók (pl. világítás, rádió, kis TV, stb.) ellátására, energiafogyasztás kismértékű csökkentésére hálózati visszatáplálással.
Nem használható: közvetlen fűtésre, melegvíz készítésre, teljes lakás/ház ellátására

1000W és 5000W közötti szélgenerátorok:

Használható: kis és közepes teljesítményű fogyasztók (pl. világítás, TV, barkácsgép,konyhai kisgépek, stb.) ellátására, hálózati visszatáplálással energiafogyasztás csökkentésére/kiváltására, hőszivattyúhoz (visszatáplálással, részleges kiváltásra) vízmelegítésre (használható, de nem javasolt).
Nem használható: közvetlen fűtésre, hőszivattyú teljes ellátásához, ipari létesítmények ellátásához

5000W fölötti szélgenerátorok (néhányszor 10kW-ig):

 Használható: lakás/ház/tanya teljes vagy részleges ellátására, kisebb ipari létesítményekhez hálózati visszatáplálással, vízmelegítésre (használható, de nem javasolt), fűtésre (használható, de nem javasolt), hőszivattyúhoz (hálózati visszatáplálással).
Nem használható: ipari méretű áramtermeléshez

További infók a szélgenerátorok működéséről itt olvashatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!