szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Suchman Tamás, a sávolyi beruházás hatósági...

Suchman Tamás, a sávolyi beruházás hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztos már kedden azt mondta: nincs realitása annak, hogy a pálya a tervezett szeptemberi határidőre elkészüljön, mivel a spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig kérelmét a Magyar Fejlesztési Bankhoz a felerészt hitelből megvalósítani tervezett létesítmény megépítéséhez. Szerdán reggel aztán Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter is megerősítette ezt az álláspontot, hozzátette azonban, hogy szerinte még nincs veszve a magyarországi verseny.  A tárcavezető alternatívaként felvetette a mogyoródi pályát, Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke erre az MTI-nek azt mondta:

"Fizikailag lehetséges a rendezés, de akkor nagyon gyorsan kellene meghozni a szükséges lépéseket".

A sávolyi pályát építtető Share Capital és SEDESA csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva szerda kora délutáni közleménye szerint a gazdasági válság és különösen a Magyarországot sújtó nehézségek miatt a tavaly novemberi "alapcsőletételkor" 200 millió eurósra prognosztizált beruházás finanszírozásának szervezése jóval több időt vett igénybe a tervezettnél.

"Kereskedelmi bankok a jelen helyzetben nem képesek a beruházás finanszírozására, ezért a Share Capital a Magyar Fejlesztési Bankkal kezdett tárgyalásokat egy a pálya megépítéséhez szükséges összeg felét kitevő, mintegy negyvenöt millió eurós hitel folyósításáról. Februárban a projektmenedzsmenttel megbízott cég vezetői benyújtották a hitelkérelmet és a beruházás üzleti tervét az MFB-nek, ám az ezt követő megbeszélésen a Bank vezetői elmondták, hogy más koncepció alapján tudják csak elképzelni a pálya finanszírozását. Az egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően megkezdődött a hitelkérelem átdolgozása - az új változat rövidesen benyújtásra kerül" - áll a közleményben, amely szerint a Share Capital eddig mintegy hatmilliárd forintot költött a projektre, és rendelkezésére áll az építési költségek 50 százaléka, 45 millió euró is. 

A cég szerint a pályának meg kell épülnie, mivel ez a magyar állam és a beruházó szándéka egyaránt, de főképpen ez az ország érdeke is: a Balatonring egyik motorja lehet a kifulladásban lévő turizmus újbóli felvirágzásának és a régió fejlődésének.

"A beruházást felügyelő Grupo Miltont és a cégcsoportunkhoz tartozó Logistic Land Rt-t szoros kapcsolat fűzi a magyar motorsporthoz: létrehoztak egy magyar csapatot, amelyben Talmácsi Gábor világbajnoki színvonalú motorral tud majd versenyezni, biztosítva ennek minden anyagi és egyéb feltételeit, miközben a magyar támogatók elmaradtak. Így cégcsoportunk biztosítja, hogy a magyar világbajnok a legjobb eséllyel induljon 2009-ben is a világbajnoki címért." - áll a közleményben.

"Ez igaz, valóban megkaptuk a segítséget a csapat létrehozásához és támogatásához" - mondta az MTI érdeklődésére Talmácsi Gábor. "Sajnálom, hogy a csapatnak a gazdasági válság miatt nem találtunk magyar támogatókat is."

Suchman Tamás kormánybiztos az MTI-ve szerdán közölte: a csúszással kapcsolatos nyilatkozatkényszer ellenére zavartalanul folyik a sávolyi beruházás előkészítése. "Felhívtam az eljáró hatóságok figyelmét, továbbra is kiemelten kezeljék az ügyet, hogy még idén elkezdődhessen az építkezés" - mondta.  

Suchman Tamás hangsúlyozta, helyes döntés volt a közvélemény hivatalos tájékoztatása arról, hogy a tervekhez képest késedelmet szenved a sávolyi Balatonring megépítése, és korrekt volt a spanyol fél magyarázata, amely mellett elismerte a kormányzati erőfeszítéseket is.

A kormánybiztos közölte, az ügyben történt kényszerű nyilatkozatok mellett szerdán tovább folyt a munka a spanyol befektetők és a magyar hatóságok között a beruházás előkészítése, illetve engedélyeztetése érdekében, egyebek közt a szükséges hiánypótlások egyeztetésével. 

A beruházás csúszásának, illetve a szeptemberi futam elmaradásának bejelentése ellenére továbbra is kiemelten kell kezelni az ügyet, mert ha a beruházás megfelel minden törvényi elvárásnak, pár héten belül hozzájuthat az engedélyhez, és még ebben az évben megkezdődhet az építkezés - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fél év után visszamennek Kecskemétre a Gripenek

Fél év után visszamennek Kecskemétre a Gripenek

Meghalt Anna Karina francia színésznő

Meghalt Anna Karina francia színésznő

Harmincezernél is több vasutas kap pluszpénzt karácsony előtt

Harmincezernél is több vasutas kap pluszpénzt karácsony előtt

A rockrajongó új argentin elnökről nem sokan hiszik el, hogy nem báb

A rockrajongó új argentin elnökről nem sokan hiszik el, hogy nem báb

Oroszország engedélyezné a „véres gyémántok” exportját

Oroszország engedélyezné a „véres gyémántok” exportját

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik