szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A citrusokat ma már nem csak gyümölcseikért kedveljük, hanem...

A citrusokat ma már nem csak gyümölcseikért kedveljük, hanem dísznövényként is egyre nagyobb rajongó tábort szereznek maguknak. A nagyobb kertészetekben egyre több az új és különleges citrusfajta, mint például a kumkvát, a mandarinfácska vagy a kalamondin. Virágüzletben, kertészetben vagy nagyobb barkácsáruházban egyaránt rájuk bukkanhatunk, hiszen Hollandiából hozzánk is gyorsan megérkeznek az újdonságok.

Hol vásároljunk?

Nos, kezdő kertészeknek azt javasoljuk, keressenek fel egy faiskolát vagy egy termelőt, ahol a vásárlással együtt tanácsokat és tippeket kaphatnak a növény gondozásához és neveléséhez. A nagyobb barkácsáruházakban nem mindig kapunk megfelelő tájékoztatást, így ha véletlenül sérült vagy beteg növényt választottunk, reklamálni sem tudunk! Fontos hogy a növény lombozata erős, dús és sötétzöld színű legyen. A sárgás, száradó levelű növényt még akciós áron se vásároljuk meg! Ha úgy látjuk, hogy a citromfát át kell ültetni, vásároljunk hozzá speciális citrusokhoz való földet, de ha ilyet nem kapunk, akkor a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű föld is megteszi. Ültessük nagyméretű dézsába vagy edénybe.

A dús gyümölcshozam érdekében a legfontosabb feladatunk a tápanyag pótlása


Hová helyezzük?

Keresnünk kell a növénynek egy megfelelő helyet a kertünkben, ami megfelel a citrusfélék éghajlati igényeinek. A citrusok nem szeretik a huzatos, nyirkos és hideg sarkokat, ekkor ugyanis a leveleik sárgulnak és lehullnak! Fontos a napsütötte, gyorsan felmelegedő környezet, így olyan helyet keressünk, ahol ez adott.
Tavasszal érdemes lassan, fokozatosan hozzászoktatni a növényt a naphoz, így először csak árnyékos helyre tegyük, majd helyezzük át egyre melegebb és naposabb részre.

Így öntözzük!

Öntözésnél két szabályt kell figyelembe venni: ne hagyjuk kiszáradni a talajt és ne álljon pangó víz a növény alatt. Figyeljünk oda arra, hogy az edény vagy dézsa – amibe ültettük a növényt – ki legyen lyukasztva, hogy a víz távozni tudjon belőle. Nyáron akár naponta is locsolhatjuk a földjét, de lehetőleg kora reggel vagy késő este.

[[ Oldaltörés: Ha termést is szeretnénk… ]]Ha termést is szeretnénk…

Teleltetés

A citrusokat teleltethetjük folyosón, télikertben, balkonon, teraszon vagy lépcsőházban, a lényeg az, hogy világos, jól szellőző, 10-13 fok közötti hőmérsékletű helyet válasszunk. A citrusokat télen épp csak annyira locsoljuk, hogy földjük ne száradjon ki teljesen! Ha sikeres volt az átteleltetés, tavasszal megújult erővel fog hajtani majd a citrom vagy mandarinfácskánk!

Kovács Erika
viragcenter.huA dús gyümölcshozam érdekében a legfontosabb feladatunk a tápanyag pótlása a növény számára, hiszen már a virágzáshoz is sok tápanyagra lesz szükségünk, a gyümölcshöz pedig még többre. Így ha elmulasztjuk a tápanyagot folyamatosan pótolni a növény számára, ne is várjuk a termést!
Ma már széles választékban kaphatók a különböző citrus tápoldatok, amelyek 800-1500 forint közötti áron kaphatók, és egy üveg szinte egész nyáron kitart. Májustól augusztus végéig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez egy kupakkal ebből az oldatból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre