szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Jerikói rózsaBár semmi köze a rózsához és Jerikó szomorú...

Jerikói rózsa

Bár semmi köze a rózsához és Jerikó szomorú véget ért városához, mégis kissé bibliai hatása lett ennek a nem mindennapi növénynek, amely Afrikában az újjászületés jelképe lett. A jerikói rózsa sivatagi növény, és a forró száraz homokdűnék között is képes évekig megélni víz nélkül, miközben itt nappal akár 40 fok is lehet, éjjel pedig nulla fok alá esik a hőmérséklet. 


Elképesztő túlélőképességnek titka, hogy a növény a forró száraz napokon, mint egy kis száraz labda vagy inkább kóró összeszárad, majd a széllel útra kell és így vándorol egészen addig, amíg vizet nem talál. A víz hatására szinte percek alatt elkezd kizöldülni, életre kelni és gyökeret ereszteni. Ha a csapadék eltűnik a növény ismét kiszárad és elkezd újra a széllel vándorolni, akár kilométereken át.

Egyiptomi piramisokban találtak több ezer éves jerikói rózsát, amely állítólag víz hatására újjá éledt. Sivatagi országokban kisgyermek születésére vagy épp születésnapra a jerikói rózsa kiemelt ajándéknak és nagy megtiszteltetésnek számít, hiszen szó szerint az újjászületést szimbolizálja.
Elég a száraz gumót egy tál vízbe tenni és pár percen belül tanúi lehetünk a csodának, ahogy a száraz kóró életre kell. Mi ez, ha nem csodanövény?

Aloé vera

Már hazánkban is jól ismerik ezt a valódi csodanövényt, amely olyan gyógyító képességgel bír, mint semelyik másik növénynek. Az aloé verát az ókor óta alkalmazzák, és ma már a gyógyszer és kozmetika ipar is előszeretettel használja.


A három évesnél idősebb növények alkalmasak gyógyításra, szinte bármilyen horzsolásra, sebre gyulladásra vagy égési sérülésre gyors enyhülést hoz. Elég egy nagyobb levelet levágni, keresztben felvágni, majd a belsejében található átlátszó géllel bekenni a sérült részt. Másnapra nyoma sincs a bajnak.
Maga a növény több mint 200 vegyületet tartalmazz:18 aminosavat és körülbelül 10 féle vitamint, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású, szinte felér egy kisebb patikával.

Japánban már az éttermek étlapjain is találhatunk belőle készült fogásokat, és van, ahol az utcán, mint hűsítő italt árusítják.
Ne sajnáljuk a levelet levágni, hiszen az aloé önnön magát is gyógyítja; a növényen lévő seb pár perc alatt beforr. Hölgyeknek arcápoláshoz is kiváló, hiszen a gél gyorsabban felszívódik, mint a víz és a bőrt szebbé és bársonyossá varázsolja.

Húsevő virágok

Tényleg a természet furcsa, netán vicces hangulatát mutatja, ha egy növény hús eszik. A húsevő növények között is több nemzetség található, és mindegyik növény kifejlesztette a maga rovarfogó technikáját. A kancsóka például hosszúkás kancsó alakú szerveivel kapja el a rovarokat, és kissé édeskés, kellemes vaníliaszerű illatot áraszt magából, így csalogatja oda a gyanútlan rovarokat. A kancsók belsejében egy emésztő folyadék található, így a belepottyant rovarok pár napon belül folyékony állapotúra bomlanak, amit a növény már képes hasznosítani.


 
Egy másik húsevő növény a Vénusz légycsapója – igen találó – nevet kapta, hiszen kis apró fogakkal ellátott légycsapói úgy zárodnak körbe az áldozaton, mint a satu. Amikor egy bogár belerepül a rovarfogók közé, akkor a növény nem reagál azonnal, hiszen nem tudhatja, valóban egy rovarral van dolga vagy csak egy kis falevél esett rá. Épp ezért csak a harmadik vagy negyedik rezdülésre záródik össze, ám akkor olyan gyorsan, hogy az áldozatnak ideje sincs reagálni.
Nem rég fedeztek fel egy új fajt a dzsungel mélyén, amelyiknek akkora a rovarfogója, hogy akár kisebb emlősöket és patkányokat is képes megfogni. Ez a véres növény mindenképp megérdemli a csodanövény jelzést.

Egyéb furcsaságok

Ezen kívül még számtalan furcsa csodanövényt találhatunk a természetben. Ilyen a csokoládé virág is, amelynek a virágai valódi csokoládé illatot árasztanak, vagy a fokhagyma, amely olyan baktériumölő képességgel bír, amelyet még az orvostudomány is igyekszik hasznosítani.

A stevia is különleges, hiszen a cukornál 100-szor édesebb ízt ad ételnek, italnak, ráadásul még egészséges is. De említhetnénk még a búzacsírát, amely az egészség egyik őrzője lehet, vagy a ginko bilóbát, ami a memória javításában jeleskedik.  Ide sorolhatjuk a magnóliát is, amely már több mint 200 millió éve jelen van a Földön. a páfrányokkal együtt.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura