szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A forradalmi újításnak számító napcellás tetőcserépből a tervek szerint évi egymillió darab készül majd az Új...

A forradalmi újításnak számító napcellás tetőcserépből a tervek szerint évi egymillió darab készül majd az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46,5 millió forintos támogatásával épülő gyárban, a Borsod megyei Harsányban. A feltaláló-üzletembert terveiről kérdeztük, és arról, nem fél-e attól, hogy találmányából jó magyar szokás szerint végül mások gazdagodnak majd meg.

Tóth Miklós és találmánya


- Hogyan jutott eszébe a találmány?

- A feleségem állandóan panaszkodott a magas villanyszámla miatt. Elkezdtem törni a fejem különböző energiatakarékos megoldásokon, amikor egyszer csak magam előtt láttam a cserépbe oltott napcellát. Innentől csak le kellett rajzolnom a részletes működési elvet és a technikai megoldásokat.

- Aki jó feltaláló, nem biztos, hogy jó üzletember, és fordítva. Nem aggódik, hogy lenyúlják a találmányát?

- Egyáltalán nem. Előtte elismert vállalkozóként dolgoztam. Biztonsági kamerarendszereket telepítettünk magyar és külföldi benzinkutakhoz. A felhalmozott tapasztalatok így óriási segítséget jelentenek az üzleti életben. Általában mindent magam szoktam intézni, így a gyártást is személyes felügyeletem alatt szeretném folytatni. Ezért egy magyar szabadalmi irodával a világ 160 országára levédettem a találmányt, beleértve több egyedi technikai megoldási lehetőséget is. De nem a pénz vezérel. Egyszerűen csak szerettem volna egy problémára megoldást találni. Mellesleg vettem észre, hogy a találmányommal egy teljesen új piaci, ipari ágazat jött létre.

Jól látható a tetőcserép által termelt áram mennyisége
©

- Eddig mennyi pénzt és energiát fektetett a találmányba?

- Nagyjából három éve foglalkozom a dologgal. A prototípus legyártása viszonylag sok időt vett igénybe, mert nem voltak eszközeim, és nem működött megfelelően a dolog. A gyártás előkészítése, a szabadalmi oltalom benyújtása, a pályázás, a tárgyalások is elég sok időt vettek el. Eddig több millió forintot fordítottam a találmányra. És még csak most kezdődik a munka nagyja.

Névjegy

Tóth Miklós 44 éves. Eredeti szakmája villamos-ipari szakmunkás, korábban vállalkozóként dolgozott. Feleségével és 19 éves lányukkal a Borsod megyei Harsányban élnek. Lányuk idegenforgalmi marketinget tanul. A családi vállalkozásból mindegyik családtag kiveszi a részét. Jelenleg harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt. Konkrét megrendelések Németországból, Kaliforniából, valamint szaúd-arábiai partnerektől érkeztek.

- Mik az előnyei és hátrányai a napelemes tetőcserépnek?

- Talán egyetlen hátránya van: hogy eddig még nem létezett ilyesmi, miközben több előnye is van a klasszikus megoldásokkal szemben. A legfontosabb ezek közül talán az,, hogy a rendszer sejtszerűen épül fel, az egyes cserepek vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, így teljesítményük összeadódik. Ráadásul egyenként cserélhetők és a bővíthetés is rendkívül egyszerű. Az esetleges meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost. A napelemes cserép súlya körülbelül harmada a hagyományosnak, miközben hatásfoka akár tíz-negyven százalékkal jobb, és szórt fényben is jól működik. Minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető és bármilyen formában, méretben és színben gyártható, és nincs szükség a födém átalakítására sem. 

[[ Oldaltörés (Mennyibe kerül majd egy cserép?) ]]

 

- Mennyibe kerül majd egy cserép?

- Az árat a hagyományos napelemekhez képest fogjuk kialakítani. Ez nagyban függ a gyártási költségektől, de pontos számot még nem tudok mondani. A teljes költség szempontjából azonban fontos, hogy itt nincs szükség külön tartószerkezetre vagy a födém megerősítésére.

- Egy családi háznál mekkora a bekerülési költség és a megtérülési idő a napcellás cseréppel?

- A jelenlegi piaci árakat alapul véve a napelemes tetőcserepes beruházás 6-8 év alatt térül meg, ami pályázással akár a felére is rövidülhet. Ez nagyjából 300-500 cserép felrakását jelenti, ám akár egyetlen darabbal is el lehet kezdeni a beruházást. Egy hűtő működtetéséhez például nyolc cserép szükséges, ami pár tízezer forint kiadást jelent.

Tóth Miklós feltaláló az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46,5 milliós támogatásáról szóló táblával
©

 - Harsányban évi egymillió darab cserepet tervez gyártani egy új üzem felépítésével. Mennyibe kerül a beruházás, és mikor indulhat a gyártás?

- A zöldmezős beruházás mintegy százötvenmillió forintba kerül - a gépeken kívül - amit esetleges német bankhitelből, illetve külföldi befektetők segítségével fogunk finanszírozni. Sajnos magyar bankok nem adtak hitelt a válság miatt. További háromszázötvenmillió a géppark beszerzéséhez szükséges, amit uniós pályázati pénzből fogunk beszerezni. (Ebben a Bükk-Makk LEADER-vidékfejlesztési társulás sokat segített.) A napokban jött meg – fél év után – a pályázatunk befogadó nyilatkozata. A telket egyébként a harsányi önkormányzat ajánlotta fel jelképes összegért. A speciális technika és a költségcsökkentés miatt 12 robottal fogunk dolgozni. A tervek készen vannak, az üzem felépítése egy-két hónapot vesz igénybe. Várhatóan október végén piacra kerülhet a termék itthon és külföldön.

 

Hasonló külföldi találmányok

Napelemes üvegtető: A brit építőipari cég, a Romag hét éve gyártja nagyipari méretekben a tetőre, falakra szerelhető üveges napelemet. Bár az üveg plusz napelem kombináció régen ismert, a brit cég újdonsága a különleges gyártási eljárásban keresendő, amelynek köszönhetően a végfelhasználói ár is jóval kedvezőbb, mint a hagyományos napelem. A tulajdonos így nemcsak az energiaszámla drasztikus csökkenésének, hanem az üvegtetőn beáramló napfénynek is örvendhet.

A Romag honlapja szerint, a PowerGlaz névre keresztelt üveges napelem hatévnyi fejlesztés eredménye. A részletes technikai leírást is tartalmazó termék úgy készül, hogy nagy hatásfokú vékony napelemet laminálnak üvegpanelek közé. Az eredeti ötlet és technológia a brit BP Solar fejlesztése, amit a Romag megvett, majd 2003-ban 2,5 millió angol fontos (943 millió forint) befektetéssel elindította a PowerGlaz tömegtermelését. Egy 2008-as adat szerint a Romag 44 százalékos profit növekedést ért el, köszönhetően az üveges napelem megugró értékesítésének. Csak az üveges napelem eladások miatt a cég adózás előtti eredménye 1,92 millió brit fontról 2,76 millióra ugrott.

Napelemes tetőcserép: A magyar napelemes tetőcseréphez hasonló is akad szép számmal a világban. A kínai Lof Solar Ltd. terméke kívülről megszólalásig hasonló Tóth találmányához. A cég honlapja szerint az alapító Dr. Huey-Liang Hwang 35 éve kutatja a napcellákat. A tajvani cég specialitása egyébként az, hogy különféle használati tárgyakat házasítanak napelemmel, így például laptopba, mobiltelefonba, és természetesen tetőcserépbe szerelnek mini napkollektorokat, és azokat önálló termékként adják el.

A tajvaniak szabadalmi oltalom alatt álló C-Cell™ napelemes tetőcserepe azonban nem tudja azt, amit a magyar. Bár a különálló cserepeket több színben és formában kínálják, a cellák nem sejtszerűen épülnek fel, így telepítésük korlátozott, nem bővíthető, egyszerre csak adott mennyiséget lehet felvinni a tetőre.

Egy olasz cég négy éve kínál hasonló terméket a piacon. A velencei REM Spa. ráadásul kizárólag napelemes tetőcserépgyártással és forgalmazással foglalkozik. A Tech Tile nevű termékük ugyanakkor csak a domború, úgynevezett francia cserépbe illeszthető napelemet kínál, főként Olasz- és Franciaországban. Szemben a magyar találmánnyal, amely a levédett eljárás segítségével bármilyen méretű, alakú és színű napelemes tetőcserép előállítható.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Így alakítanak át minket a képernyők

Így alakítanak át minket a képernyők

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben