szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A forradalmi újításnak számító napcellás tetőcserépből a tervek szerint évi egymillió darab készül majd az Új...

A forradalmi újításnak számító napcellás tetőcserépből a tervek szerint évi egymillió darab készül majd az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46,5 millió forintos támogatásával épülő gyárban, a Borsod megyei Harsányban. A feltaláló-üzletembert terveiről kérdeztük, és arról, nem fél-e attól, hogy találmányából jó magyar szokás szerint végül mások gazdagodnak majd meg.

Tóth Miklós és találmánya


- Hogyan jutott eszébe a találmány?

- A feleségem állandóan panaszkodott a magas villanyszámla miatt. Elkezdtem törni a fejem különböző energiatakarékos megoldásokon, amikor egyszer csak magam előtt láttam a cserépbe oltott napcellát. Innentől csak le kellett rajzolnom a részletes működési elvet és a technikai megoldásokat.

- Aki jó feltaláló, nem biztos, hogy jó üzletember, és fordítva. Nem aggódik, hogy lenyúlják a találmányát?

- Egyáltalán nem. Előtte elismert vállalkozóként dolgoztam. Biztonsági kamerarendszereket telepítettünk magyar és külföldi benzinkutakhoz. A felhalmozott tapasztalatok így óriási segítséget jelentenek az üzleti életben. Általában mindent magam szoktam intézni, így a gyártást is személyes felügyeletem alatt szeretném folytatni. Ezért egy magyar szabadalmi irodával a világ 160 országára levédettem a találmányt, beleértve több egyedi technikai megoldási lehetőséget is. De nem a pénz vezérel. Egyszerűen csak szerettem volna egy problémára megoldást találni. Mellesleg vettem észre, hogy a találmányommal egy teljesen új piaci, ipari ágazat jött létre.

Jól látható a tetőcserép által termelt áram mennyisége
©

- Eddig mennyi pénzt és energiát fektetett a találmányba?

- Nagyjából három éve foglalkozom a dologgal. A prototípus legyártása viszonylag sok időt vett igénybe, mert nem voltak eszközeim, és nem működött megfelelően a dolog. A gyártás előkészítése, a szabadalmi oltalom benyújtása, a pályázás, a tárgyalások is elég sok időt vettek el. Eddig több millió forintot fordítottam a találmányra. És még csak most kezdődik a munka nagyja.

Névjegy

Tóth Miklós 44 éves. Eredeti szakmája villamos-ipari szakmunkás, korábban vállalkozóként dolgozott. Feleségével és 19 éves lányukkal a Borsod megyei Harsányban élnek. Lányuk idegenforgalmi marketinget tanul. A családi vállalkozásból mindegyik családtag kiveszi a részét. Jelenleg harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt. Konkrét megrendelések Németországból, Kaliforniából, valamint szaúd-arábiai partnerektől érkeztek.

- Mik az előnyei és hátrányai a napelemes tetőcserépnek?

- Talán egyetlen hátránya van: hogy eddig még nem létezett ilyesmi, miközben több előnye is van a klasszikus megoldásokkal szemben. A legfontosabb ezek közül talán az,, hogy a rendszer sejtszerűen épül fel, az egyes cserepek vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, így teljesítményük összeadódik. Ráadásul egyenként cserélhetők és a bővíthetés is rendkívül egyszerű. Az esetleges meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost. A napelemes cserép súlya körülbelül harmada a hagyományosnak, miközben hatásfoka akár tíz-negyven százalékkal jobb, és szórt fényben is jól működik. Minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető és bármilyen formában, méretben és színben gyártható, és nincs szükség a födém átalakítására sem. 

[[ Oldaltörés (Mennyibe kerül majd egy cserép?) ]]

 

- Mennyibe kerül majd egy cserép?

- Az árat a hagyományos napelemekhez képest fogjuk kialakítani. Ez nagyban függ a gyártási költségektől, de pontos számot még nem tudok mondani. A teljes költség szempontjából azonban fontos, hogy itt nincs szükség külön tartószerkezetre vagy a födém megerősítésére.

- Egy családi háznál mekkora a bekerülési költség és a megtérülési idő a napcellás cseréppel?

- A jelenlegi piaci árakat alapul véve a napelemes tetőcserepes beruházás 6-8 év alatt térül meg, ami pályázással akár a felére is rövidülhet. Ez nagyjából 300-500 cserép felrakását jelenti, ám akár egyetlen darabbal is el lehet kezdeni a beruházást. Egy hűtő működtetéséhez például nyolc cserép szükséges, ami pár tízezer forint kiadást jelent.

Tóth Miklós feltaláló az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46,5 milliós támogatásáról szóló táblával
©

 - Harsányban évi egymillió darab cserepet tervez gyártani egy új üzem felépítésével. Mennyibe kerül a beruházás, és mikor indulhat a gyártás?

- A zöldmezős beruházás mintegy százötvenmillió forintba kerül - a gépeken kívül - amit esetleges német bankhitelből, illetve külföldi befektetők segítségével fogunk finanszírozni. Sajnos magyar bankok nem adtak hitelt a válság miatt. További háromszázötvenmillió a géppark beszerzéséhez szükséges, amit uniós pályázati pénzből fogunk beszerezni. (Ebben a Bükk-Makk LEADER-vidékfejlesztési társulás sokat segített.) A napokban jött meg – fél év után – a pályázatunk befogadó nyilatkozata. A telket egyébként a harsányi önkormányzat ajánlotta fel jelképes összegért. A speciális technika és a költségcsökkentés miatt 12 robottal fogunk dolgozni. A tervek készen vannak, az üzem felépítése egy-két hónapot vesz igénybe. Várhatóan október végén piacra kerülhet a termék itthon és külföldön.

 

Hasonló külföldi találmányok

Napelemes üvegtető: A brit építőipari cég, a Romag hét éve gyártja nagyipari méretekben a tetőre, falakra szerelhető üveges napelemet. Bár az üveg plusz napelem kombináció régen ismert, a brit cég újdonsága a különleges gyártási eljárásban keresendő, amelynek köszönhetően a végfelhasználói ár is jóval kedvezőbb, mint a hagyományos napelem. A tulajdonos így nemcsak az energiaszámla drasztikus csökkenésének, hanem az üvegtetőn beáramló napfénynek is örvendhet.

A Romag honlapja szerint, a PowerGlaz névre keresztelt üveges napelem hatévnyi fejlesztés eredménye. A részletes technikai leírást is tartalmazó termék úgy készül, hogy nagy hatásfokú vékony napelemet laminálnak üvegpanelek közé. Az eredeti ötlet és technológia a brit BP Solar fejlesztése, amit a Romag megvett, majd 2003-ban 2,5 millió angol fontos (943 millió forint) befektetéssel elindította a PowerGlaz tömegtermelését. Egy 2008-as adat szerint a Romag 44 százalékos profit növekedést ért el, köszönhetően az üveges napelem megugró értékesítésének. Csak az üveges napelem eladások miatt a cég adózás előtti eredménye 1,92 millió brit fontról 2,76 millióra ugrott.

Napelemes tetőcserép: A magyar napelemes tetőcseréphez hasonló is akad szép számmal a világban. A kínai Lof Solar Ltd. terméke kívülről megszólalásig hasonló Tóth találmányához. A cég honlapja szerint az alapító Dr. Huey-Liang Hwang 35 éve kutatja a napcellákat. A tajvani cég specialitása egyébként az, hogy különféle használati tárgyakat házasítanak napelemmel, így például laptopba, mobiltelefonba, és természetesen tetőcserépbe szerelnek mini napkollektorokat, és azokat önálló termékként adják el.

A tajvaniak szabadalmi oltalom alatt álló C-Cell™ napelemes tetőcserepe azonban nem tudja azt, amit a magyar. Bár a különálló cserepeket több színben és formában kínálják, a cellák nem sejtszerűen épülnek fel, így telepítésük korlátozott, nem bővíthető, egyszerre csak adott mennyiséget lehet felvinni a tetőre.

Egy olasz cég négy éve kínál hasonló terméket a piacon. A velencei REM Spa. ráadásul kizárólag napelemes tetőcserépgyártással és forgalmazással foglalkozik. A Tech Tile nevű termékük ugyanakkor csak a domború, úgynevezett francia cserépbe illeszthető napelemet kínál, főként Olasz- és Franciaországban. Szemben a magyar találmánnyal, amely a levédett eljárás segítségével bármilyen méretű, alakú és színű napelemes tetőcserép előállítható.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...