szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Öntözés Sok szobakertész télen, nyáron megszokásból locsolja a növényeket, hiszen épp szombaton vagy vasárnap ér rá...

Öntözés

Sok szobakertész télen, nyáron megszokásból locsolja a növényeket, hiszen épp szombaton vagy vasárnap ér rá meglocsolni az összes növényt. Ekkor fog egy kis kannát és minden növénynek ugyanannyi vizet ad. Ahhoz hogy megértsük a locsolás fontosságát fontos megérteni a növények viselkedést is. Növényeink érzik az őszi idő beköszöntét, hiszen kevesebb a fény és a meleg, így tudják, hogy eljött a pihenés ideje. Hűvösebb időben a növények kevesebb nedvességet párologtatnak, így máris kevesebb vízre van szükségük. A növényeink télre mély álomba merülnek, nem hoznak új leveleket és hajtásokat kipihenik az nyári növekedés és virágzás fáradalmait. Így ősztől ezért is kevesebb vizet vesznek fel, ezáltal a locsolást is erősen vissza kell fogni. Ősztől nagyon fontos, hogy csak annyi vizet adjunk a növényeknek, hogy a két locsolás között a föld egy kicsit mindig ki tudjon száradni. Egy túllocsolás ősszel hamar a növény halálát is okozhatja.

Tápanyag utánpótlás

Már szeptember végén érdemes a tápoldatot elhagyni és engedni a növényeket vegetálni. Csak azokat a növényeket tápoldatozzuk, amelyek télen hoznak virágot  (például a ciklámen, a karácsonyi kaktusz vagy az azálea). A többi növénynél hagyjuk el a tápoldatot, vagy ha mégis szükségét érezzük – mert például nem ültettük át a növényt – havonta egyszer elég egy minimális tápanyaga utánpótlás.

Fény

Sokan télen a növényeket az ablakhoz közel teszik, hiszen ott van a legtöbb fény, ám nem gondolnak arra, hogy többnyire a radiátorok is ott kapnak helyet. Épp ezért télre ne a fény legyen a legfontosabb a növények elrendezésénél, hanem az, hogy minél távolabb tegyük őket a fűtőtesttől. Mivel télen nem fejlődnek fényre sem lesz szükségük, és egy félárnyékos helyen is átvészelik ezeket a hónapokat.

 

5 gyors TIPP
1. Kevesebbet locsoljunk!
2. Tegyük messze a növényeket a fűtőtesttől!
3. Ne tápoldatozzunk!
4. Tegyük egy helyre, egymáshoz közel a növényeket!
5. Párásítsuk a levegőt!

Páratartalom

Az egyik legfontosabb környezeti igény ősztől tavaszig a megfelelő páratartalom. Mi emberek télen minimum 20-25 fokos szobában érezzük, jó magunkat és a fűtőtest segítségével melegítjük fel otthonunkat. A fűtés miatt a levegő a növények számára azonban túl meleg és száraz lesz, hiszen azok 10-15 fokon éreznék jól magukat. A legtöbb otthonban azonban nincs arra lehetőség, hogy a növények egy különálló hűvös helyiséget kapjanak, így jobb híján el kell viselniük a meleg és száraz klímát. Ősztől ezért rendezzük át a növényeket, lehetőleg tegyük őket egymás mellé, és helyezzünk a cserepek alá egy méretes tálcát. A tálcára szórjunk apró fehérmurvát vagy agyag granulátumot. Minél több növényt teszünk egymás mellé, annál párásabb klímát alakítanak majd ki a környezetükben. A murva nagyon gyorsan felszívjak a vizet, és mivel porózus kőzet, hamar elpárologtatja azt. Szobai permetezővel mi magunk is besegíthetünk a párásításba, elég ha időnként végigspricceljük a növények leveleit.

Kovács Erika
viragcenter.hu

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!