szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ha megvizsgáljuk az erdő talaját, hamar rájövünk, hogy itt is egyfajta komposztálás folyik, hiszen a sok lehullott...

Ha megvizsgáljuk az erdő talaját, hamar rájövünk, hogy itt is egyfajta komposztálás folyik, hiszen a sok lehullott levél és ág évről évre rétegződik a talajon, hogy az alsó réteg végül szép barna földdé alakuljon át. Így a növények számára mindig van elegendő tápanyagban dús talajréteg.

Ám ezt mi magunk is elérhetjük, szebbé és színesebbé varázsolva minden évben kertünket. Ehhez azonban változtatnunk kell néhány berögzült szokásunkon! A többség ugyanis nap, mint nap kidobja az értékes konyhai hulladékot, összeszedi a kertben lehullott leveleket és ágakat, pedig ezek komposztként visszajutva a talajba aranyat érnének.

A komposztba tehetünk konyhai hulladékot, ételmaradékot, a kertből összeszedett trágyát, leveleket, ágakat és növényeket egyaránt

A komposztálás egy igen lassú folyamat, hiszen akár 1 évet is kell várni a megfelelő eredményre, ám ettől kezdve szinte folyamatos lesz kertünk ellátása a legjobb minőségű alapanyaggal. Növényeink szebbek lesznek, a gyümölcsfák több és ízletesebb gyümölcsöt teremnek, és a virágok is színesebb virágokat hoznak majd.
Már az is elég, ha ősszel a lehullott leveleket egyszerűen beássuk a talajba, hiszen így is természetes anyagot juttatunk vissza a növények számára. Mégis sok kertben látni, hogy ősszel hatalmas füst és korom kíséretében elégetik ezeket a hasznos szerves anyagokat.

A komposzthoz szükségünk lesz néhány alapvető eszközre, de ma már a nagyobb kertészeti áruházakban kész komposzttárolót is vásárolhatunk. Ezek ára mérettől és anyagtól függően 7000-30 000 forint lehet.

Amennyiben mi magunk szeretnénk elkészíteni a komposztálót, akkor ehhez szükségünk lesz faanyagra: 4 levert cölöp köré kell a deszkákat szögelni. A komposzttároló körülbelül 1-2 négyzetméteres legyen, és a kert félre eső sarkában építsük fel, ahol nem éri tűző nap.

A komposzttároló körülbelül 1-2 négyzetméteres legyen

A komposztba tehetünk konyhai hulladékot, ételmaradékot, a kertből összeszedett trágyát, leveleket, ágakat és növényeket egyaránt. Az első időben a komposzt hőmérséklete elérheti akár a 40 fokot is, ám ez mindössze néhány napig tart. Amikor a komposzt magassága eléri a 120 centimétert, akkor terítsük rá egy réteg földet, majd folytassuk a rétegezést. Néhány hónap után érdemes átforgatni az egészet, nyáron pedig, ha szükséges kissé nedvesítsük be.

Az átforgatás után a mikroorganizmusok elkezdik lebontani a szerves anyagokat, ekkor a komposzt hőmérséklete elérheti a 60 -70 fokot, ami azért is fontos, mert ekkor a gyomnövények magvai már elveszítik csírázó képességüket. Ez a folyamat körülbelül 2-3 hónapig is eltarthat, ekkor még csak nyers komposztról beszélünk.
A folyamat végén – ami körülbelül 6-7 hónap múlva következi be – a hulladékból és növényi alapanyagokból tökéletesen szagtalan, barna színű, morzsalékos és nagyon jó minőségű földet kapunk. Ezt a barna földet kell kijuttatni a növényeknek, amelyek így folyamatos tápanyag ellátást kapnak.

6-7 hónap múlva tökéletesen szagtalan, barna színű, morzsalékos és nagyon jó minőségű földet kapunk

A komposztba tehetünk mindent, kivéve állati fehérjét, de például a tojáshéj is kiváló alapanyag lehet. Nyáron a nagy meleg idején érdemes néha slaggal meglocsolni a komposztot ám a nagy esők idejét takarjuk le egy nagy fóliával, mert a túl sok nedvesség hatására a komposzt berohadhat.

Mielőtt belekezdünk a dologba, kérdezzük meg közvetlen szomszédunkat, hogy nem zavarja-e a látvány és a szag? Sőt, érdemes más kert tulajdonosokkal összeállni, és együttesen készíteni komposztot, hiszen a végeredmény mindenki számára hasznos lehet. Nagyobb kerttel rendelkező társasházak esetében is praktikus lehet a komposzt készítése!

Ugye önnek is okozott már gondot a levágott fű, az őszi lomb vagy a levágott ágak elhelyezése, netán a sok konyhai hulladék a szemetesben? Mától nincs ilyen gond, hiszen ezek a hasznos hulladékot fogják a kertet szebbé és termékennyé varázsolni.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!