szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A vegyestüzelésű kazán (szaknyelven szilárd tüzelésű) számos előnnyel bír a gázkazánokkal szemben.

A vegyestüzelésű kazán (szaknyelven szilárd tüzelésű) számos előnnyel bír a gázkazánokkal szemben. Sokan azonban csupán ezeket az előnyöket hajlandók figyelembe venni, amikor családi házuk fűtésének korszerűsítését tervezik. Nem igazán számolnak azzal, hogy legalább ugyanannyi – előre nem mindig látható – hátránnyal is járhat egy ilyen kazán beszerelése. Cikkünkben végigvesszük a vegyestüzelésű kazánokkal kapcsolatos legtöbbet hangoztatott érveket, és megvizsgáljuk, ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak. Így olvasóink is reálisabb képet kaphatnak!

Olcsón üzemeltethető

Nos, ez kétségkívül igaz. Fával fűteni hosszú távon gazdaságosabb, mint gázzal, ám ez az általános tévhittel szemben nem a vegyestüzelésű kazán hatásfokának köszönhető, hanem a fűtőanyag viszonylagos olcsóságának, valamint annak, hogy a háztartási hulladék egy részét is hőenergiává lehet alakítani benne. A vegyestüzelésű kazánok hatásfoka ugyanis messze elmarad a korszerű kazánokéhoz képest. Míg egy pellet- vagy gázkazán általában 90-95 százalékos hatásfokkal bír, addig a vegyestüzelésű mindössze 80 százalékos hatékonysággal dolgozik.

Függetleníthetjük magunkat a gázszolgáltatótól

Ez a legnagyobb igazság! A vegyestüzelésű kazán első számú előnye, hogy nem kapunk évről-évre egyre magasabb összegű fűtés számlát, valamint egy hirtelen jött gázválság sem érint különösebben bennünket. Nagyon jó látni, hogy egyre több tudatos háztulajdonos elsődleges szempontja nem feltétlenül a spórolás, sokkal inkább a függetlenség iránti vágy.

Túl nagy befektetés a megspórolt összeghez képest

Kétségtelen, hogy nem kétfilléres dolog egy vegyestüzelésű kazán beszerelése. Bár a legritkább esetben jár bontási munkálatokkal – ugyanis a régi radiátoros rendszerre ráköthető – azért nem egyszer előfordul, hogy a kazán mellett a kéményt is ki kell cserélni. A vegyestüzelésű kazánból felszálló füstgáz jóval nagyobb hőmérsékletű, valamint maga a füstgáz is maróbb hatású, mint a gázkazánok esetében, így kifejezetten az erre a célra megfelelő kéménnyel kell rendelkeznünk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy leginkább azok hangoztatják a túl nagy befektetést hátrányként, akik nem mérték fel kellően a költségeket. Minden esetben szakemberrel végeztessük el a ház hőszükségletének felmérését, valamint érdeklődjünk a járulékos költségek felől is! A szakember díja az első fűtési szezon alatt megtérül a pontosan méretezett kazánon.

[[ Oldaltörés (Nem környezetkímélő) ]]

Nem környezetkímélő

Ez az állítás igaz is, meg nem is. Valóban fontos szempont a környezetünk védelme, sokan – nagyon helyesen – ezt a témát is körüljárják már vásárlás előtt. Kétségtelen, hogy a vegyestüzelésű kazán gyenge hatásfoka révén jóval több mérgező anyagot bocsát ki, mint például egy gázkazán. Igen ám, de a fa általában helyi forrásból származik, mivel mindenhol megterem, és egész egyszerűen nem éri meg messzire szállítani. Ellenben a földgáz kinyerése és a felhasználási helyre juttatása jóval környezetszennyezőbb folyamat, mint a fa feldolgozása. Nem született még tanulmány, ami kimutatta volna, hogy melyikkel ártunk többet a környezetünknek, ám abban minden szakértő egyetért, hogy összességében nem jelenthetjük ki, hogy a gáz környezetkímélőbb megoldás. Ez legfeljebb ott jelenthető ki, ahol a gázt helyben termelik és használják fel. 

Koszos, időigényes és kényelmetlen

Aki vegyestüzelésű kazánnal óhajtja családi háza melegét megteremteni, annak bizony számolnia kell ezekkel a nagyon is valós „problémákkal”. Ám jó hír, hogy talán mégsem annyira kényelmetlen, mint elsőre gondoljuk. Nagyon sok háznál lehet látni ma már, hogy két kazán is helyet kap a kazánházban. Egy vegyestüzelésű és egy gázkazán. Ez a rendszer megoldást nyújt akkor is, ha nincs kedvünk éjszaka közepén a fával vagy a szénnel bíbelődni. Ha a termosztát alacsonyabb hőfokot érzékel az előre beállított értéknél, automatikusan bekapcsol a gázfűtés, majd reggel – amikor ismét raktunk a tűzre – lekapcsol. Ezt a rendszert abszolút üzembiztosan meg tudja oldani egy megfelelően képesített szakember.

 

[[ Oldaltörés (Néha a szigeteléssel többre megyünk!) ]]


Néha a szigeteléssel többre megyünk!

Bár cikkünkben azt írtuk, hogy olcsóbban tudjuk lakásunkat fűteni egy vegyestüzelésű kazánnal, ám ha valakit csupán a spórolás hajt, egyáltalán nem biztos, hogy ez a megoldás. A legtöbb háztulajdonos nem hajlandó figyelembe venni, hogy mindig a lakás energetikai felülvizsgálata az első lépés a korszerűsítés felé. Sok esetben a határoló szerkezet megfelelő hőszigetelésével jobb hatásfokot tudunk elérni, mint egy új fűtésrendszer kialakításával, azaz többet tudunk spórolni. Arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás néha kisebb költséggel jár. Bár nem mindenki engedheti meg magának, de a legjobb megoldás mégis az, ha kombináljuk a két lehetőséget.

Egy fontos szabály a végére:  Akárhogy is képzeljük a fűtéskorszerűsítést, az alapszabályokat soha ne felejtsük el: Tájékozódjunk minden lehetőségről előre, és kizárólag szakemberrel végeztessük a munkát!

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
1920–2020: Szürrealizmus? Ma ösztönök helyett algoritmusoké a terep

1920–2020: Szürrealizmus? Ma ösztönök helyett algoritmusoké a terep

Hóban ácsorogtak a tevék a szaúdi sivatagban (videó)

Hóban ácsorogtak a tevék a szaúdi sivatagban (videó)

Megerősítette az ügyészség: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében

Megerősítette az ügyészség: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében

Megőrizni vagy meghaladni? Szándéknyilatkozat együttműködésről

Megőrizni vagy meghaladni? Szándéknyilatkozat együttműködésről

A pillanat, amikor egy ausztrál kisgyerek először lát esőt – videó

A pillanat, amikor egy ausztrál kisgyerek először lát esőt – videó

Kínos baki a YouTube-tól: több mint száz világcég hirdetései futnak a klímatagadó videók alatt

Kínos baki a YouTube-tól: több mint száz világcég hirdetései futnak a klímatagadó videók alatt