szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A vegyestüzelésű kazán (szaknyelven szilárd tüzelésű) számos előnnyel bír a gázkazánokkal szemben.

A vegyestüzelésű kazán (szaknyelven szilárd tüzelésű) számos előnnyel bír a gázkazánokkal szemben. Sokan azonban csupán ezeket az előnyöket hajlandók figyelembe venni, amikor családi házuk fűtésének korszerűsítését tervezik. Nem igazán számolnak azzal, hogy legalább ugyanannyi – előre nem mindig látható – hátránnyal is járhat egy ilyen kazán beszerelése. Cikkünkben végigvesszük a vegyestüzelésű kazánokkal kapcsolatos legtöbbet hangoztatott érveket, és megvizsgáljuk, ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak. Így olvasóink is reálisabb képet kaphatnak!

Olcsón üzemeltethető

Nos, ez kétségkívül igaz. Fával fűteni hosszú távon gazdaságosabb, mint gázzal, ám ez az általános tévhittel szemben nem a vegyestüzelésű kazán hatásfokának köszönhető, hanem a fűtőanyag viszonylagos olcsóságának, valamint annak, hogy a háztartási hulladék egy részét is hőenergiává lehet alakítani benne. A vegyestüzelésű kazánok hatásfoka ugyanis messze elmarad a korszerű kazánokéhoz képest. Míg egy pellet- vagy gázkazán általában 90-95 százalékos hatásfokkal bír, addig a vegyestüzelésű mindössze 80 százalékos hatékonysággal dolgozik.

Függetleníthetjük magunkat a gázszolgáltatótól

Ez a legnagyobb igazság! A vegyestüzelésű kazán első számú előnye, hogy nem kapunk évről-évre egyre magasabb összegű fűtés számlát, valamint egy hirtelen jött gázválság sem érint különösebben bennünket. Nagyon jó látni, hogy egyre több tudatos háztulajdonos elsődleges szempontja nem feltétlenül a spórolás, sokkal inkább a függetlenség iránti vágy.

Túl nagy befektetés a megspórolt összeghez képest

Kétségtelen, hogy nem kétfilléres dolog egy vegyestüzelésű kazán beszerelése. Bár a legritkább esetben jár bontási munkálatokkal – ugyanis a régi radiátoros rendszerre ráköthető – azért nem egyszer előfordul, hogy a kazán mellett a kéményt is ki kell cserélni. A vegyestüzelésű kazánból felszálló füstgáz jóval nagyobb hőmérsékletű, valamint maga a füstgáz is maróbb hatású, mint a gázkazánok esetében, így kifejezetten az erre a célra megfelelő kéménnyel kell rendelkeznünk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy leginkább azok hangoztatják a túl nagy befektetést hátrányként, akik nem mérték fel kellően a költségeket. Minden esetben szakemberrel végeztessük el a ház hőszükségletének felmérését, valamint érdeklődjünk a járulékos költségek felől is! A szakember díja az első fűtési szezon alatt megtérül a pontosan méretezett kazánon.

[[ Oldaltörés (Nem környezetkímélő) ]]

Nem környezetkímélő

Ez az állítás igaz is, meg nem is. Valóban fontos szempont a környezetünk védelme, sokan – nagyon helyesen – ezt a témát is körüljárják már vásárlás előtt. Kétségtelen, hogy a vegyestüzelésű kazán gyenge hatásfoka révén jóval több mérgező anyagot bocsát ki, mint például egy gázkazán. Igen ám, de a fa általában helyi forrásból származik, mivel mindenhol megterem, és egész egyszerűen nem éri meg messzire szállítani. Ellenben a földgáz kinyerése és a felhasználási helyre juttatása jóval környezetszennyezőbb folyamat, mint a fa feldolgozása. Nem született még tanulmány, ami kimutatta volna, hogy melyikkel ártunk többet a környezetünknek, ám abban minden szakértő egyetért, hogy összességében nem jelenthetjük ki, hogy a gáz környezetkímélőbb megoldás. Ez legfeljebb ott jelenthető ki, ahol a gázt helyben termelik és használják fel. 

Koszos, időigényes és kényelmetlen

Aki vegyestüzelésű kazánnal óhajtja családi háza melegét megteremteni, annak bizony számolnia kell ezekkel a nagyon is valós „problémákkal”. Ám jó hír, hogy talán mégsem annyira kényelmetlen, mint elsőre gondoljuk. Nagyon sok háznál lehet látni ma már, hogy két kazán is helyet kap a kazánházban. Egy vegyestüzelésű és egy gázkazán. Ez a rendszer megoldást nyújt akkor is, ha nincs kedvünk éjszaka közepén a fával vagy a szénnel bíbelődni. Ha a termosztát alacsonyabb hőfokot érzékel az előre beállított értéknél, automatikusan bekapcsol a gázfűtés, majd reggel – amikor ismét raktunk a tűzre – lekapcsol. Ezt a rendszert abszolút üzembiztosan meg tudja oldani egy megfelelően képesített szakember.

 

[[ Oldaltörés (Néha a szigeteléssel többre megyünk!) ]]


Néha a szigeteléssel többre megyünk!

Bár cikkünkben azt írtuk, hogy olcsóbban tudjuk lakásunkat fűteni egy vegyestüzelésű kazánnal, ám ha valakit csupán a spórolás hajt, egyáltalán nem biztos, hogy ez a megoldás. A legtöbb háztulajdonos nem hajlandó figyelembe venni, hogy mindig a lakás energetikai felülvizsgálata az első lépés a korszerűsítés felé. Sok esetben a határoló szerkezet megfelelő hőszigetelésével jobb hatásfokot tudunk elérni, mint egy új fűtésrendszer kialakításával, azaz többet tudunk spórolni. Arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás néha kisebb költséggel jár. Bár nem mindenki engedheti meg magának, de a legjobb megoldás mégis az, ha kombináljuk a két lehetőséget.

Egy fontos szabály a végére:  Akárhogy is képzeljük a fűtéskorszerűsítést, az alapszabályokat soha ne felejtsük el: Tájékozódjunk minden lehetőségről előre, és kizárólag szakemberrel végeztessük a munkát!

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!