szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az areca nemzettség mintegy 50 fajt foglal magában, amelyek a forró, párás trópusokon érzik jól magukat, és Srí-lankán...

Az areca nemzettség mintegy 50 fajt foglal magában, amelyek a forró, párás trópusokon érzik jól magukat, és Srí-lankán és Dél kelet Ázsiában őshonosak. Az areca fajok az őserdők alsó és középső szintjén élnek, ahol szűrt fényt és sok párát kapnak, itt akár 8-10 méter magasra is megnőhetnek.
Nálunk az areca nemzettségből a bétel pálma a legismertebb. Törzse fiatal korában még üde zöld színű, ám idősebb korára szára fásodik és szürke lesz. A pálma tojásdad, körülbelül 5 centiméter nagyságú csonthéjas terméséből készítik a bételt, amely élénkítő hatása miatt igen kedvelt a trópusi országokban.
Nálunk termést nem hoz a növény, kivéve az üvegházban nevelt idősebb példányok, amelyek elérik a 6-8 méter magasságot is. A fiatal növények eleinte igen lassan növekednek, ezért helyigényük először még kisebb, de az ötödik év után hirtelen növekedésnek indulnak, 3-4 méteres magasságukkal pedig már a nagyobb belmagasságú lakásokat is betöltik. Igényeit tekintve figyelembe kell vennünk a származási helyét, épp ezért meleg párás környezetet igényel, éjjel is 18 fokos melegre van szüksége. Nyáron kitehetjük a kert egy árnyékos, szélvédett szegletébe, ilyenkor öntözzük rendszeresen a földjét. Félárnyékban is szépen fejlődik, ne tegyük ki tűző napsütésnek!
A lakásban tartott areca pálmának gondoskodnunk kell a magas páratartalomról, ezt szobai permetezővel, kavicsos tálcával és agyag granulátummal tudjuk növelni. Földjét tartsuk állandóan nedvesen, de ne álljon alatta folyamatosan pangó víz.
A fiatal példányokat ültessük át évente egyszer, az idősebb növényeknél csak felszíni talajcserét végezzünk. Átültetéshez a legjobb a pálmacserép és a laza tőzeges rostos virágföld.

A növény főbb igényei:

Fényigény: A félárnyékos, világos helyeket kedveli, de ne tegyük ki közvetlen napsütésnek!
Öntözés: Nyáron a földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, télen hagyjuk két locsolás között kissé kiszáradni.
Átültetés: A fiatal példányokat évente vagy kétévente egyszer ültessük át, a nagyobb dézsában levőket csak felszíni talajcserével frissítsük.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
21 millió felett a fertőzöttek száma

21 millió felett a fertőzöttek száma

Gyurcsány állítólag megígérte: nem lesz többé kormányfő

Gyurcsány állítólag megígérte: nem lesz többé kormányfő

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat