szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A hálószobában továbbra is divat a minimál stílus, de az egyszerű vonalvezetésű, egyszínű, nagyon sötét vagy nagyon...

A hálószobában továbbra is divat a minimál stílus, de az egyszerű vonalvezetésű, egyszínű, nagyon sötét vagy nagyon világos, esetleg tölgyszínű bútorokat gyakran keverik klasszikus stílusú kiegészítőkkel is, köztük csillárokkal, tapétákkal.

Ide természetes anyagok kellenek

Ebbe a helyiségbe leginkább a természetes, fa alapanyagú vagy burkolatú bútordarabok illenek, és ez magától értetődően a padlóra is vonatkozik − a hidegburkolat nem a legszerencsésebb választás, és a hálóhelyeken a padlófűtés eleve nem is ajánlott − mondja Szabó Ottília, lakberendező. Ennek lehetősége egyébként is csak akkor merül föl, ha a lakás többi helyiségében is padlófűtés van. A szálló por miatt azonban legalább a hálószobában célszerű másképp megoldani a fűtést: sokkal jobban járunk, ha padlószőnyeg, parketta, laminált padló vagy parafa mellett döntünk, attól függően, hogy mennyire vagyunk allergiásak, és mennyire szeretünk mezítláb járkálni a szobában.

Kényszer vagy praktikum?

Nagyon sokan helyezik a dolgozósarkot a hálóba, ami a látszat ellenére nem túl praktikus. Ez persze általában kényszermegoldás, mivel az íróasztal egyszerűen nem fér máshová, dolgozni pedig muszáj valahol. Ezt a sarkot mindenesetre célszerű elválasztani az ágytól, mivel az íróasztal nem csak látványában nem illik az ágyhoz, hanem funkciójában sem. Erre a célra használhatunk paravánt, de akár szekrénybe, roló mögé is rejthetjük, vagy el is függönyözhetjük a munkaterületet. A fésülködőasztal és az olvasósarok már sokkal inkább része lehet a hálószobának, és a gardróbot is minden további nélkül „beköltöztethetjük” a hálóhelyiségbe.

Nem mindegy, hol a tükör

A tükrös szekrény viszont nem ajánlott, mivel ébredés után nem szerencsés egyből reggeli ábrázatunkkal szembesülni. Ha mégis ragaszkodunk a tükörhöz, legyen az ülőmagasság felett, vagy egyszerűen legyen eltakarható. A fésülködőasztalt is tanácsos úgy elhelyezni, hogy csak akkor akadjunk össze a tükörrel, amikor valóban használni szeretnénk − tanácsolja Szabó Otília.

A gyerekágy helye sem ebben a szobában van: a kiságyat általában az első gyerek megszületése előtt állítják be a hálóba, mondván, így kevésbé zavarja majd a pici az éjszakai pihenést. Ez azonban nincs így, mivel az anyuka ilyenkor a maradék idejét sem tudja nyugodt alvással tölteni. Erre általában hamar rá is jönnek a fiatal szülők, és átviszik a gyerekágyat egy közeli, ámde külön szobába.

A legpraktikusabb megoldás, ha a hálóból közvetlenül nyílik a gardrób, és abból a fürdőszoba. Ha ezt a hármas egységet nem tudjuk kialakítani és a ruhásszekrény a szoba falain belül reked, ügyeljünk arra, hogy azt ne helyezzük túl közel az ágyhoz. A minimális távolság 80−90 centiméter legyen, mivel így elkerülhetjük, hogy a szekrény nyomasztóan a fejünk fölé tornyosuljon. Az is fontos, hogy a hálószoba lehetőleg szélesebb legyen 2,4 méternél. Erre az építészek gyakran nem ügyelnek, és bele sem gondolnak abba, hogy így a hálószobába kerülő 2,1 méteres franciaágy mellett mindössze 30 centiméteres közlekedő marad. Ilyenkor kezdi a lakberendező vagy a belsőépítész tologatni a falakat, esetleg áthelyezni a hálót egy méretében alkalmasabb helyiségbe.

Ne kelljen felkelni a villanyoltáshoz

Ha a teret csak optikailag kell megnövelnünk, tehetjük azt üvegtéglákkal, a falfelület színeivel, az anyaghasználattal, esetleg az ágy elhelyezésével és kialakításával. Ha a szoba nagyon pici, más helyiséget pedig nem tudunk hálónak használni, érdemes például „kuckósan”, azaz nem körbejárhatóan kialakítani a fekvőhelyet. Ez akkor praktikus, ha a közlekedő sáv egyébként is keskenyebb lenne 60 centiméternél.

Lehet játszani a színekkel is: az erősebb színek például közelebbi érzetet keltenek, így egy nagyon pici helyiségben nem szerencsés karakteres festékeket használni. Ha viszont rosszak a helyiség arányai, vagy túlzottan hosszúkás a háló, érdemes variálni a tónusokat. Segíthet például, ha a két távolabb eső falat egy kicsit erősebb színre festjük, míg a közelebbi falfelületeket világosabbra mázoljuk.

Osztott fények

A hálószobában célszerű a szokásos, szoba közepére helyezett csillárok mellett több fényforrást is elhelyezni. Szép és praktikus lehet például, ha több helyre is helyezzünk világítótesteket, méghozzá úgy, hogy azok több helyről, külön-külön is kapcsolhatóak legyenek. Külön olvasólámpára feltétlenül szükség van, kapcsolhatóságát pedig az ágyból és az ajtóból egyaránt meg kell oldanunk. A fővilágítást is célszerű úgy elkészíttetni, hogy ne kelljen fölkelnünk a leoltásához. Külön megvilágítást kíván a gardrób is, és természetesen a fésülködőszekrény sem maradhat saját lámpa nélkül. Ha a hálószoba stílusa megengedi és stukkó is van a helyiségben, rejthetünk ezek mögé hangulatfényeket is. A sötétítés módja is teljesen stílusfüggő, vannak például olyan lakberendezési irányzatok, amelyek akkor is megkövetelik a függönyt, ha éppen egyáltalán nem használjuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ebben a válásban senki sem hibás semmiért, de pocskondiázzák egymást

Ebben a válásban senki sem hibás semmiért, de pocskondiázzák egymást

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Mi lenne, ha nem csak az óraátállítást törölnénk el, hanem az időzónákat is?

Mi lenne, ha nem csak az óraátállítást törölnénk el, hanem az időzónákat is?

Állami ellenőrzés alá vonnák a könyvkiadást is

Állami ellenőrzés alá vonnák a könyvkiadást is

Visszamegy az időben az Apple, hamarosan érkezhet az iPhone 9

Visszamegy az időben az Apple, hamarosan érkezhet az iPhone 9

Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját

Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját