szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A lakáslízing a lakásfinanszírozás azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a vételár teljes kifizetéséig...

A lakáslízing a lakásfinanszírozás azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a vételár teljes kifizetéséig fenntartja magának. A lízingcég adásvételi szerződéssel megvásárolja a lakást az eladótól és lízingszerződéssel lízingbe adja a lízingbevevőnek. Míg a hitel esetében az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom a finanszírozó fedezete, addig a lízingnél a jogi tulajdonlás, amiből a lízingbevevő számára számos előny adódik. A törlesztés megtörténtével – a hitelhez hasonlóan - az ügyfélnek tehermentes saját tulajdona lesz az ingatlan.

Minden más szempontból a lakáslízing a lakáshitellel teljesen megegyező, az ügyfelet ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg, mint a lakáshitelnél. Vagyis a lakás bérbe adható, illetve - lízingdíj átvállalással - többször is eladható. Fontos előny a hitelhez képest, hogy ilyenkor nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni, ami a hitellel szemben az ingatlan értékétől függően jelentős megtakarítást is jelenthet. Elő- és végtörlesztési lehetőség van. Nem fizetés esetén az ügylet kezelése ugyanúgy történik, mint a lakáshitelnél.

Új szabályozás

A 2010. március 1-vel életbe lépő változásokkal (361/2009. XII. 30. Kormányrendelet a körültekintő hitelezésről) immár szabályozási szinten is megjelent, hogy a lakáslízing a lakásfinanszírozásnak mind az ügyfél, mind a finanszírozó számára egyik legbiztonságosabb formája. A bevezetésre került hitelezési limitszintek kapcsán a lakáslízing esetén a legmagasabb finanszírozható összeg magánszemélyek esetében – az ingatlan teljes értékére vetítve – 5%-kal magasabb, mint lakáshitelnél.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy míg lakáshitelnél – forint alapon - 75%, addig lakáslízingnél 80% finanszírozható. Például amíg egy 10 millió forint értékű lakáshoz maximálisan 7.500.000 forint lakáshitel, addig 8.000.000 forint lakáslízing vehető fel, ami a lakáshitelhez képest 6,7%-kal több finanszírozható összeget jelent.

Euro alapú konstrukciónál ugyanez az arány 60% lakáshitelnél és 65% lakáslízingnél, tehát egy 10 millió forint értékű lakáshoz maximálisan 6 millió forint lakáshitel, míg 8,3%-kal több, összesen 6.500.000 forint lakáslízing vehető fel.

A lízing konstrukció tehát már nem csak hogy új lakás esetén lényegesen olcsóbb egy hasonló kamatozású lakáshitelhez képest, de segítségével - ezentúl immár kormányrendeletben is rögzítetten - alacsonyabb önerővel lehet lakáshoz jutni, új és használt lakás esetén egyaránt.

Mint azt Dr. Dunavölgyi Mária, a hazai lakossági lakáslízing állományból több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója elmondta, a lakáslízing olcsósága annak köszönhető, hogy az újépítésű lakásoknál (nyílt végű pénzügyi lízing esetén) a lízingelt összeg 25%-os ÁFA-részét kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél. (Lakáshitel esetén a vételár ÁFA-tartamát is meg kell finanszírozni a vásárláskor, azaz a hitel a bruttó értékre szól.)

Az OTP Lakáslízing Zrt. ráadásul április 16-ig rendkívüli akciót hirdet ügyfelei felé, amelynek keretében az induló költségeket maximum 100.000 forintos határig a folyósításkor visszatéríti ügyfelei számára. A lakáslízing jelentősége nemcsak az ügyfelek, de az ingatlanfejlesztők számára is felértékelődött. A válság következményeként - bár radikálisan lecsökkent az újonnan indított beruházások száma - így sem csökken jelentősen az eladásra váró újépítésű ingatlanok száma, még mindig 10 ezer eladásra váró új lakás keresi gazdáját az országban.

A legnagyobb lakáskínálat a fővárosban van, az összes eladásra váró lakás több mint fele itt található. A lízingpiac számára kiemelt jelentőségű, építőipari vállalkozások által kivitelezett beruházások szerepe arányaiban tovább erősödött, ezzel szemben a lakosság saját beruházásában megvalósított építkezések száma jelentősen csökkent a válság hatására.

Fontos megjegyezni, hogy a finanszírozhatósági korlát csak magánszemélyekre terjed ki, tehát vállalkozások számára euro alapon az OTP Lakáslízing Zrt. továbbra is piaci ár maximálisan 80%-ának megfelelő finanszírozást kínál.

Vállalkozások számára emiatt talán az eddiginél még jobban felértékelődik a lakáslízing termék. A magánszemélyekhez viszonyított kevesebb önerő mellett más szempontok alapján is kedvező lehet a cégeknek ez a termék: a lízingbevevő cég könyveiben szerepel és amortizálódik az ingatlan, elszámolhatóak a költségek, az egyszeri díjak, a havi kamatköltség, valamint a cégre vonatkozó adószabályoktól függően a havi lízingdíj ÁFA-része is visszaigényelhető. Az ingatlant irodaként is használhatja a lízingbevevő, vagy akár bérbe is adhatja, ilyenkor a befolyt összeg sok esetben fedezi is a havi lízingdíj jelentős részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek