szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, Pátyon 1500 lakás, 300 villa és egy bevásárlóközpont épülhet egy rejtélyes spanyol...

Mint arról korábban beszámoltunk, Pátyon 1500 lakás, 300 villa és egy bevásárlóközpont épülhet egy rejtélyes spanyol cég, a Grupo Milton beruházásában. Bár a fejlesztés eredetileg egy "golf-faluról" szólt, egy önkormányzati tervmódosításnak köszönhetően bevásárlóközpont és logisztikai raktárak is épülhetnek a korábban sport besorolású helyszínen. Mervó József, a Grupo Milton ügyvezetője korábban elmondta, cégük üzleti filozófiája, hogy a terület magánszemélyektől történő felvásárlásától az értékesítéséig menedzselik a folyamatot, utána kiszállnak a projektből.

Pirossal a pátyi golfváros helye Telki felől nézve

A projektet ellenző helyi lakosok egy része szerint a tervmódosítás tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.

A beruházás ellen Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak országgyűlési biztosa, a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal állami főépítésze, Hajnóczi Péter, valamint a Lehet Más a Politika (LMP) párt is szót emelt. Az ügyben helyi népszavazást is tartottak februárban, amely érévnytelen lett. Bár a résztvevők 66 százaléka a beruházás ellen szavazott, mivel nem volt meg a szükséges 50 százalékosos részvétel, a szavazás érvénytelen maradt.

Az elkövetkezendő napokban azonban számos új fejlemény befolyásolhatja a projekt kimenetelét. Az ombudsman  várhatóan ezen a héten hozza nyilvánosságra vizsgálati jelentését. Ha elmarasztaló vélemény születik a projekttel kapcsolatban, az akár már a március 24-i pátyi rendkívüli képviselő testületi ülésen szóba kerülhet. Korábban Fülöp Sándor úgy nyilatkozott, hogy a beruházás törvénysértő rendeleten alapul.

Pirossal a pátyi golfváros Páty felől nézve

Minden jogszerű

Bognár András Páty polgármestere az Ingatlanmenedzsernek elmondta: "Ha menet közben kiderül, hogy valami törvénytelen volt, akkor 31-én nem léptetjük hatályba a rendeletet, hanem adunk még néhány hónapot az újratárgyalásra. Semmiképpen sem akarunk olyan rendeletet kierőszakolni, ami a tartalmát tekintve jogszabályba ütköző" - mondta a polgármester, aki hozzátette: jelenleg a spanyol befektető 120 hektáron rendelkezik elfogadott szabályozási tervvel a M1 autópálya mellett.

A polgármester megerősítette, hogy a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa tartalmi hibák miatt vizsgálódik. Ugyanakkor elmondta: az önkormányzat a szabályozási tervmódosítás minden dokumentumát elküldte a szakhatóságoknak, akik azokat jóváhagyták. "Úgy értelmezem tehát, hogy az ombudsman nem az önkormányzatot, hanem a szakhatóságokat vizsgálja felül ebben az értelemben. Az állami főépítész kritikái szerint lehetnek eljárásjogi hibák, amik viszont a rendelet tartalmát nem kérdőjelezik meg" - mondta lapunknak Bognár András.

Több furcsaság is akad

Kérdésünkre, miszerint megbízható-e a csalásért elítélt - és azóta a büntetett előélet hátrányai alól mentesült -, Kovács Bence János és cége, a polgármester azt válaszolta: tudomása szerint nem történt jogsértés, amikor szerződtek a céggel, egyébként meg minek a régi dolgokat bolygatni. Harmadrészt: a tervmódosítás részeként jelzálogjogot jegyeztetnek be a telekre az önkormányzat javára. "Így ha Kovács Bence János be akarna csapni, és nem építi meg az elkerülő utat, akkor életbe lép az önkormányzat jelzálogjoga" - monda Bognár András.

Szanyi Tibor (MSZP), Kovács Bence János (Grupo Milton), Vicente Cotino (Sedesa)

Időközben - váratlan hirtelenséggel - lemondott a pátyi projektet végig ellenző Telki fideszes polgármestere, amit sokan összefüggésbe hoztak az ingatlanprojekt körüli pártpolitikai és üzleti harcokkal. A pátyi polgármester ezzel kapcsolatban kérdésünkre elmondta: szerinte Danóczy Balázs mögül valószínűleg kihátráltak azok, akik bátorították, ám többet nem árult el.

A Fidesz hallgat

Az ügyben több furcsaság is akadt. Amikor Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselő tavaly decemberben fölszólalt a Parlamentben a megalomán terv ellen, – saját közlése szerint – a fölszólalás után életveszélyesen megfenyegették - írta az Index.

Gulyás akciójának köze lehet a Fideszen belüli helyi belharcokhoz, illetve a projekt párton belüli "megítélésének". Páty alpolgármestere, a fideszes Michels Gábor ugyanis magánszemélyként érintett lehet a beruházás körüli homályos ingatlanügyletekben.

Mint azt egy civil szervezet internetre feltöltött dokumentuma bizonyítja, 2008-ban Michels 87,1 milió forintért adott el - tulajdonostársával együtt - 2,5 hektár szántóföldet Kovács Bence János cégének. Michels a földet 2005-ben töredékáron vásárolta meg egy helyi paraszt bácsitól. A pátyi önkormányzat 2005-2006-ban döntött hivatalosan a golfváros projektről.

A civil szervezet szerint nyilvánvaló: a képviselő tudta, hogy az önkormányzat hamarosan átminősíti a szántóföldet, ezért olcsón megvette, majd drágán továbbadta azt, ami nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközik. Ráadásul az önkormányzat ezen a területen egyik területét hektáronként 667 ezer forint áron adta el akkoriban - áll a civil szervezet blogbejegyzésében. Az már csak feltevés, hogy a fideszes önkormányzati képviselő cserébe szavazatával támogatta a projektet a képviselőtestületben. A civil szervezet feljelentést is tett az ügyészségen.

Amikor a népszavazás eredménytelenül zárult, Gulyás Dénes 2010. február 22-i pátyi önkormányzati testületi döntés után lemondásra szólította föl az önkormányzat fideszes képviselőit. Szerinte a fideszes képviselők "a pátyiak érdekeivel és akaratával ellenkező döntést hoztak", amikor engedélyezték a projektet. Ám azóta Gyulyás Dénes és a Fidesz mélyen hallgat az ügyben.

Mint azt a hvg.hu írta, a Grupo Milton vezérigazgatója Kovács Bence János többször is dicsekedett azzal, hogy mindkét politikai oldallal nagyon jó a kapcsolata. Legalábbis mindkét oldalon vannak támogatottjai, hiszen ki ne örülne például egy bőkezű szponzornak? Ismert: a Grupo Milton támogat MSZP és Fidesz prominenseihez köthető sportegyesületeket is.

A spanyol példa

A Zsámbéki medence civiljei elnevezésű csoportosulás arra hívja fel a figyelmet: a 2000-es években Spanyolországban az ingatlanfejlesztés szónak szinte szinonimájává vált a korrupció és a pénzmosás. A spanyol cégek által elkövetett ingatlanspekulációkról egy átfogó európai uniós jelentés is megemlékezik. Itt azt írják: a nagyszabású, ám üzletileg kockázatos, környezeti szempontból pedig aggályos spanyol ingatlanfejlesztések mögött kizárólag a profitmaximalizálás húzódik meg, amelyben korrupt helyi tisztviselők segédkeznek.

"Bár Spanyolországban mindent megtesznek, hogy ebből az ördögi körből kilépjenek, az érintett spanyol befektetők keletre menekülnek, és megjelentek hazánkban is: Sávolyon, Pécsen, Pátyon" - olvasható a szervezet honlapján. A Zsámbéki medence civiljei ezért március 23-ra szervez tiltakozó demostrációt a projekt ellen - a spanyol nagykövetség elé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

A Grupo Milton beperli az LMP-t

Kovács Bence János a Népszabadságnak elmondta: függetlenül attól, hogy megépül-e a Balatonring, a történtek miatt...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Suchmann Tamás távozik

A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, a kormányfőnek csak délután jelenti be...

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Merkel megingott: már szerinte sem biztos, hogy Weber lesz a bizottság elnöke

Merkel megingott: már szerinte sem biztos, hogy Weber lesz a bizottság elnöke

Fotók: Koboldszerű kismaki született Nyíregyházán

Fotók: Koboldszerű kismaki született Nyíregyházán

Szombaton legálisan lehet strandolni a Római-parton

Szombaton legálisan lehet strandolni a Római-parton

Stollár Fanny hatalmas csatában jutott tovább a wimbledoni selejtezőkörben

Stollár Fanny hatalmas csatában jutott tovább a wimbledoni selejtezőkörben

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe