szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Színválasztéka hatalmas: fehér, rózsaszín, piros és krém sárga színben egyaránt kapható.

Színválasztéka hatalmas: fehér, rózsaszín, piros és krém sárga színben egyaránt kapható. Egy tő leanderhez fajtától és magasságtól függően 3000-6000 forintért juthatunk hozzá, vagyis a még megfizethető kategóriába tartozik.

Magassága elérheti akár a 1,5-2 métert is, levelei lándzsás alakúak kissé molyhosak, megfelelő gondozás mellett pedig néhány év alatt méretes, látványos cserjévé fejlődik. Ültethetjük nagyobb dézsába vagy edénybe, majd nyáron kitehetjük a kertbe vagy teraszunkra is. Tengerparti és mediterrán országok közparkjaiban és utcáin sokszor, mint sövény ültetik, ezt mi is kipróbálhatjuk nyáron a saját kertünkben. Különösen látványos a leander, ha több cserépben is nevelünk belőle, és ha valódi mediterrán hangulatra vágyunk, helyezzük el terrakotta vagy agyag edénybe a növényeket!

Nézzük, hogyan kell évszakról évszakra gondoznunk ezt a szép növényt!Tavasz:

Márciusban – ha az idő már elég meleg – érdemes elvégezni egy megelőző permetezést. Erre a célra megfelel a biola vagy a biofluid rovarirtó, a lényeg, hogy az esetleg már meglevő rovar peték ne tudjanak tavasszal kibújni! Ha szükséges, akkor ültessük át a leandert, vagy cseréljük le a felső talajréteget friss földre, így máris tápanyaghoz jut a növény. Tavasszal szépen fokozatosan szoktassuk hozzá kedvencünket a kinti napsütéshez és meleghez: májusban először tegyük ki egy órára, majd másnap fél napra, és ha az idő engedi, körülbelül egy hét múlva már kint lehet egész nap. Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, így elkerülhetjük, hogy felnyúlt szárakat hajtson a növény.

Nyár:

Nyáron tegyük a cserepét egy napos meleg helyre, ez lehet terasz vagy erkély is.
Hetente egyszer az öntözővízhez adjunk egy kupaknyi virágzó tápoldatot, így folyamatosan pótoljuk a tápanyagot a növénynek, ami a virágzáshoz feltétlenül szükséges. Ha nem virágzik a leanderünk, akkor vagy kevés a föld vagy kifogyott a tápanyag belőle!Ősz:

Ősszel csökkentsük a locsolást, hagyjuk el a tápoldatot, vágjuk vissza a hajtásokat még akkor is, ha épp virágzik a növény, permetezzük le ismét egy rovarölő szerrel, mielőtt bevisszük a téli szálláshelyre.

Tél:

Télire keressünk számára egy 8-12 fokos világos helyiséget, ahol a növény kipihenheti magát. Télen épp csak annyi vizet adjunk neki, hogy a földje ne száradjon ki, és hagyjuk vegetálni. Sokan télire beviszik a növényt lakásba, ami így még karácsonykor is virágzik. De ha azt szeretnénk, hogy nyáron a leanderünk folyamatosan virágozzon, akkor hagynunk kell télen pihenni! A „pihenés” hiányának a nyári kevés virágzás, fakózöld színű hajtások és levelek is következményei lehetnek.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!