szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A távirati iroda összefoglalója szerint Pápának egy éve van arra, hogy a kivitelezési dokumentumokat elkészítse, az...

A távirati iroda összefoglalója szerint Pápának egy éve van arra, hogy a kivitelezési dokumentumokat elkészítse, az engedélyeket beszerezze, majd azt követően másfél év alatt kell elvégezni a nagyarányú beruházást.

A teljes fejlesztés 1 milliárd 890 millió forintot tesz ki, tehát a város önrésze a beruházásban 290 millió forint. Tavaly nyertek már egy norvég alaptól 232 millió forintot a kastély főúri enteriőrjének a kialakítására (Nádor-terem, Vörös szalon, Ősök csarnoka), s ahhoz 50 milliós önrészt tett hozzá a város.

Több ezer négyzetméternyi terület újul meg a 100 szobás kastélyban, illetőleg az 1800 négyzetméter alapterületű U-alakú belső udvar (kert) is visszanyeri a régi pompáját. Újra felállítják a különleges látványt nyújtó, kovácsoltvas barokk kaput. Az eredetit Franciaországban készítették az 1600-as évek végén - emlékeztetett a polgármester. A megszépült kastélyba legalább évi 85 ezer turistát várnak majd, de a többi látnivalóval és szolgáltatással együtt - Kékfestő Múzeum, termálfürdő, leendő négycsillagos szálloda - évi 300 ezer látogatót is remélnek.

Visszaállítják az egykori Esterházy vadaskertet is. A kastélynak kívül-belül a hiteles helyreállítására törekszenek; a hatalmas épületben jelenleg múzeum, könyvtár és képzőművészeti galéria működik, a helyreállított hercegi lakosztályokat, termeket pedig majd a turisták látogathatják.

Az emeleti helyiségek helyreállítása jelenti a beruházás döntő részét; régi pompájában lesz majd látható a Nádor-terem, több korabeli szalon, a nagyebédlő, bálterem, a kiskabinet-szoba, de az emeleten kap helyet egy egyházgyűjteményi kiállítás is - tájékoztatott a polgármester, megjegyezve: a barokk pincében pedig bormúzeum és kiállítótér lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!