szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nem a vagyonelemek értékesítéséből származó bevétel lesz a hitelezői igények teljesítésének forrása az Érdi Gyümölcs-...

Nem a vagyonelemek értékesítéséből származó bevétel lesz a hitelezői igények teljesítésének forrása az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénykutató Intézet kényszer-végelszámolása során. A hitelezőket a rendelkezésre álló pénzeszközből elégítiki ki, az ingatlanvagyont pedig természetben adják át a 100 százalékos tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. A spekulánsoknak így nem lesz esélyük megkaparintani a Magyarországon honos növényfajták génállományának őrzésére létesített társaság ingatlanvagyonát – közölte a végelszámolással megbízott Reorg Kft.

Egy uniós jogszabály miatt tavaly júniusban, mint minden hazai közhasznú társaságnak, az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.-nak is nonprofit kft-vé kellett volna átalakulnia. A cégbírósághoz azonban késve került be az átalakításról szóló határozat, így az eljáró hatóság a cégbejegyzést első és másodfokon is elutasította. Ezt követően az intézet a jogszabályi előírásoknak megfelelően kényszer-végelszámolási eljárás alá került. A kht jelentős, nagy értékű mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, ezért a végelszámoló szerint az utóbbi hónapokban több, az intézet szándékos tönkretételét feltételező, az eljárás lebonyolításának tisztaságát megkérdőjelező vélemény jelent meg a médiában.

Szabó Zsolt, a kft. szakmai igazgatója azt nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a kutató kényszer-végelszámolásba vezetésének célja a milliárdos ingatlanvagyon megkaparintása volt. Nem kizárt, hogy már az ügylet forgatókönyve is elkészült, de azzal, hogy a tavaly ősszel, magánbefektetők által az állami tulajdonú Reorg Gazdasági és Pénzügyi Zrt.-ből kivásárolt Reorg Válságkezelő és Felszámoló Kft.-hez került az eljárás, az ötletgazdák az intézet vagyonának megszerzésére vonatkozó terveiket nyugodtan elfelejthetik – jelentette ki Szabó Zsolt.

A szakember leszögezte, nincs ok az aggodalomra, nem adnak teret és lehetőséget semmiféle spekuláns trükközésnek. A követelések ellenértékét a rendelkezésre álló és a tevékenység folytatásából eredő pénzeszközből fizetik meg a hitelezőknek. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő pénzeszköz, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tagi befizetésként pótolhatja a hiányzó összeget, így nem lesz szükség az ingatlanvagyon értékesítésére. Az intézmény végelszámolását nem a tagok kezdeményezték, alapja egy adminisztratív mulasztás nyomán bekövetkezett kényszer-intézkedés, ezért a követelések várhatóan bőven a kezelhetőség tartományában mozognak majd. Az eljárás az év végén fejeződhet be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Srí Lanka: A hírszerzési vezetők eltitkolták a házelnök szerint az információkat

Srí Lanka: A hírszerzési vezetők eltitkolták a házelnök szerint az információkat

Nem engedték fel a repülőre a roma házaspárt, pedig rendben voltak a papírjaik

Nem engedték fel a repülőre a roma házaspárt, pedig rendben voltak a papírjaik

Nagy bejelentésre készül a 25. James Bond-film stábja

Nagy bejelentésre készül a 25. James Bond-film stábja

Szállnak rendelkezésünkre? Sokan nagyot csalódhatnak a ferihegyi repülési tilalomban

Szállnak rendelkezésünkre? Sokan nagyot csalódhatnak a ferihegyi repülési tilalomban

Nyári meleg lesz ma

Nyári meleg lesz ma

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Nagyon rákaptunk a grillezésre