szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A negyvenezer főt foglalkoztató szövetséghez tartozó 1 200 hotel megkérdezéséből kiderült, hogy a szállodák 52...

A negyvenezer főt foglalkoztató szövetséghez tartozó 1 200 hotel megkérdezéséből kiderült, hogy a szállodák 52 százaléka keres alkalmazottat általános szállodai szolgáltatások elvégzésére, 38 százalék keres konyhai, és 35 százalék egyéb, például takarító személyzetet. A legnagyobb hiány Salzburg tartományban mutatkozik, ahol a szállodások 97 százaléka keres új alkalmazottakat.

©

Foglalkoztatási statisztikák szerint az ágazatban 3,9 százalékkal csökkent a munkanélküliség novemberben, és ezzel párhuzamosan  15,5 százalékkal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma. Ágazati források szerint a kedvezőtlen jövedelmi viszonyok is hozzájárultak az áldatlan helyzet kialakulásához: tavaly minden második foglalkoztatott havi bruttó 1.481 eurót (hozzávetőleg 411 ezer forintot) keresett, miközben az idegenforgalmi szezon hossza átlagosan 6,5 hónap körül van egy évben.

A Naschmarkt látképe

Ausztrán belül másutt és is szükség lesz külföldi munkaerőre. Főleg az infrastruklturális beruházásoknál,  mint amilyen a bécsi Naschmarkt felújítása. Utóbbinál a túlnyomórészt fővárosi pénzből fedezett munkákat még idén nyáron megkezdték és 2015 nyarán szeretnék befejezni. Megmaradnak az 1910-16 között épített míves pavilonok, összesen 120 ilyen épület teljes gépészetét kell kicserélni és a környező nagy fővezeték-rendeszerekbe illeszteni. Teljesen új hulladékkezelési eljárást dolgoztak ki, kicserélik a csatornahálózatot és az elektromos vezetékeket. Új burkolatot kap a piac és a kapcsolódó utcák.

Az illetékesek azt ígérik, hogy a munkálatok alatt is üzemel a piac. A kereskedőket azzal nyugtatgatják, hogy a megújuló létesítményben csak kicsit lesz magasabb a bérleti díj, mint most.  A piacon jelenleg  123 fix és 35 mozgó elárusító egység működik. Továbbra is az élelmiszerkereskedők vannak többségben, de szép számmal nyíltak különböző keleti kifőzdék is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!