szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A magyar lakásbiztosítások többségében már az alap-biztosítás tartalmazza a földcsuszamlás elleni védelmet, de az...

A magyar lakásbiztosítások többségében már az alap-biztosítás tartalmazza a földcsuszamlás elleni védelmet, de az előre láthatóan veszélyes területeken a biztosító kiveheti a kockázatok közül ezt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a távirati irodával.

A közműcégeknek is tud kárt okozni a földomlás

A K&H Biztosító például választható, kiegészítő kockázati elemként jellemzi a földcsuszamlás elleni biztosítást. A MABISZ közleményében Gilyén Ágnes kommunikációs vezető viszont azon az állásponton van, hogy a biztosítók általában beépítik az alapbiztosításba a földcsuszamlás kockázatát. Együtt kezelik azt a földrengéssel és a kőomlással, ami többnyire szintén az alapbiztosítás része.

A biztosító csak akkor fizet, ha váratlan volt a földomlás

A biztosító kizárhatja a kockázatok közül - záradékkal láthatja el a szerződést -, ha úgy ítéli meg, hogy a földcsuszamlás nem tekinthető véletlen eseménynek. Ilyen az az eset, amikor földcsuszamlásról ismert helyen biztosítja valaki a házát. A biztosítás lényege ugyan is az, hogy a kalkulálható kár véletlen eseményként következik be. A magyar biztosítási gyakorlatban a záradékolás nem jellemző, így ha érvényes lakásbiztosítással rendelkeztek a károsultak, megtérítik a kárukat a biztosítók.

Magyarországon az elmúlt hetekben-hónapokban több helyütt is volt kisebb-nagyobb földcsuszamlás, löszfal omlás. Az esetek többségében a folyókhoz közeli területekről van szó, az övezetekben a lakóházak és az üdülők-nyaralók aránya közel azonos.

Dunalföldváron egy nagyobb partfal szakasz "indult el"

Miskolcon, a történelmi Avason decemberben röviddel egymás után kétszer is megcsúszott a föld, előbb a Latabár-soron, majd az Ibolya utcánál "indult meg" a hegyoldal. Személyi sérülés nem történt. A napokban második fázisához értek a helyreállítások munkálataival. A nehéz és veszélyes munkaterületen két árokásó munkagéppel és két teherautóval dolgoznak a megcsúszott 480 köbméternyi agyagréteg eltávolításán, zajlik a draincsövezés, a csapadékcsatorna helyreállítása, a 600 köbméteres sziklatömbök elszállítása, az agyagzáró réteg visszaépítése és a rézsűkialakítás.

A Fejér megyei Kulcson harmincöt embernek kellett elhagynia otthonát, miután keddre virradó éjszaka megcsúszott a partfal; a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének  tájékoztása szerint egy ház összeroskadt, két-három összeomlás közeli állapotban van, tizenöt épület falain látható repedések vannak.

A Deák Ferenc és a Hullám utca közötti területen - mintegy 400x150 méteres részen - ötvenhárom, többnyire állandó tartózkodásra használt ingatlan, és néhány üdülőház került veszélybe a löszfal nagyarányú mozgása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!