szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira...

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus vasárnap reggel. Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek.

Szombat este 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Oroszlány térségét. A rengés epicentruma 10 kilométer mélyen volt. Több épület is megrongálódott, a károkat vasárnap kezdik felmérni. A rengést az ország több részén is lehetett érezni. Sokan nem az otthonaikban töltötték az éjszakát.

A MTA Szeizmológiai Intézete szerint 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon, mint szombaton kora este. Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak.

Az eddigi adatok szerint senki sem sérült meg a szombat esti földrengés miatt Magyarországon, de a rengés után több ember is elhagyta otthonát. Statikusok vizsgáltak meg több épületet a fővárosban, a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és Vértessomlón is.

A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint a szombat kora esti földrengés a Richter-skála szerint 4,7 erősségű volt. Várhatóan lesznek utórengések, de jóval kisebbek - közölte Tóth László szeizmológus szombaton este. Tóth László ismertetése szerint a rengés 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt.

A szakember szerint szinte biztos, hogy lesznek utórengések, de ezek már jóval kisebbek lehetnek, emiatt károkat sem okozhatnak.

A rengés centruma 10 kilométerrel volt a föld alatt, az épületekben az első beszámolók szerint csak kisebb károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt - közölte.

Repedések keletkeztek a szombati földrengés nyomán a várgesztesi templom falain, az épületet jelenleg statikus vizsgálja - mondta az MTI-nek Menoni Gabriella, a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere vasárnap. Hozzátette, hogy a nemrégiben felújított templomról több helyen lehullott a vakolat, és komoly repedés jelent meg az épület és a torony találkozásánál. A vasárnap délelőtti misét mindezek ellenére megtartották, de a karzatra nem engedték fel a híveket. A polgármester elmondta, hogy a karzatot mindaddig nem lehet használni, amíg a statikus nem végez a vizsgálatokkal. Jelezte, hogy a településen a faluház épülete is több helyen megrepedt, ám a károk nem olyan súlyosak, mint amelyek a templomon keletkeztek.

Négy épület falán fedeztek fel repedést a Fejér megyei Pázmándon a szombat esti földrengés után; Székesfehérvárról csak néhány belső falrepedésről érkezett bejelentés. A pázmándi károkról a falu polgármestere értesítette vasárnap a katasztrófavédelmi igazgatóságot; a repedések jellegéről, mértékéről még nincs információ.

Székesfehérváron két panellakásból, illetve egy családi házból jelezték, hogy a belső falon repedések keletkeztek. A statikai vizsgálatot már elvégezték, a keletkezett kár egyik helyen sem jelentős. Kisebb repedésekről számoltak be Velencéről is.

Budapesten sehol sem kellett elhagyniuk lakásaikat a lakóknak, az épületekben sehol nem keletkezett komolyabb kár vagy sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte a fővárosi tűzoltóság ügyeletes tisztje szombat éjjel.

A tűzoltóknál folyamatosan csörgött a telefon, este háromnegyed hét óta eddig több mint tíz helyről jelezték az ijedt lakók, hogy repedéseket találtak házukon.

A tűzoltók minden egyes esetben kivonultak a helyszínre, megvárták, illetve megvárják az ügyeletes statikust, aki eddig mindannyiszor megállapította, hogy a repedések vagy korábbiak, vagy csak a vakolaton, illetve a festéken keletkeztek vékony repedések. Ezek a repedések sehol nem veszélyeztetik a házak statikai állapotát, így aggodalomra nincs ok, és mindenhol megnyugodhattak a lakók.

Gudor István, a III. kerület polgári védelmi parancsnoka korábban közölte, hogy nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két panelépületből, ahol a falakon repedéseket találtak. A statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket.

Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket